Американська компанія EPAM окреслила портрет людини, яка потенційно могла би перейти в IT-сферу.

Для цього фахівці провели опитування учасників пілотної програми для перекваліфікації IT Fundamentals for Ukrainian Switchers. На цей безкоштовний курс подалися понад 18 тисяч новачків в IT.

У EPAM підрахували, що це вдесятеро більше, ніж стандартна кількість людей, яка записується на окремі курси компанії. Водночас вони зазначають, що високий інтерес до IT спостерігався й раніше.


Типового новачка IT-курсу від EPAM назвали Олексій, йому 29 років, він живе у Києві. Олексій має досвід роботи викладачем, навчається вісім годин на день і планує вчитися на FrontEnd-розробника.

Загалом же чоловіків і жінок на курсі приблизно порівну, 71% студентів – віком від 18 до 44 років. Майже третина зареєстрованих із Києва, а кожен восьмий із Харкова чи Львова. 92% опитаних перебувають на території України, інші 8% – у Польщі, Німеччині, Чехії, США й Нідерландах.

Зазвичай, студенти курсу мають досвід у царині освіти, ритейлу, фінансів або у сфері обслуговування. Крім того, кожен пʼятий студент працював директором або мав власний бізнес.

Основною причиною перекваліфікації вказують війну (37%), близько чверті опитаних зазначили, що хотіли змін у житті, а ще 28% заздалегідь запланували перехід в IT-сферу.

Потенційні IT-фахівці найчастіше визначали власну спеціалізацію як FrontEnd-розробника (38%), Java-спеціаліста (25%) або експерта з автоматизованого тестування (14%).

Дослідження проводили з 15 по 30 червня 2022 року способом анкетування, у ньому взяли участь 5 476 людей.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Благодійний фонд Nova Ukraine надасть українцям 200 стипендій для безкоштовного навчання FrontEnd розроблення на платформі Prometheus.

Також чоловікам, які працюють в IT, можуть дозволити виїжджати за кордон під час воєнного стану. Розповідаємо, за яких умов.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі