Чоловікам, які працюють в IT, можуть дозволити виїжджати за кордон під час воєнного стану, розповів заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков в інтерв’ю ICTV.

За його словами, Мінцифри спільно з Міноборони, Генштабом та Мінекономіки створюють механізм, за яким можна буде виїжджати на короткий термін з робочими завданнями. Наприклад, для участі в конференціях, бізнес-форумах, зустрічах із іноземними замовниками.

Фахівець має гарантувати, що повернеться, коли вирішить робочі справи. Щодо термінів, йдеться про поїздки тривалістю від одного до трьох тижнів.

Модель передбачає, що компанія подаватиме список працівників (наприклад, не більше 10% від загального штату) і його розглядатимуть у Міноборони та Мінекономіки, які видаватимуть дозвіл. Співробітник зможе виїхати лише на той термін і до тієї країни, які зазначені в дозволі. Ці дані передаватимуть прикордонникам.

Також, за словами Борнякова, уряд готує прозору систему бронювання кадрів від мобілізації через «Дію». У міністерстві вважають, що IT-фахівці не є пріоритетною категорією для мобілізації. «Ми працюємо над тим, щоб принаймні якась частина компаній могла забронювати найбільш критичних співробітників, і вони могли й надалі виконувати свої зобов’язання перед клієнтами», відзначив заступник міністра.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За даними Мінцифри, 70% IT-компаній в умовах повномасштабного вторгнення не тільки не знизили темпи ведення бізнесу, а навіть залучають нових клієнтів. Крім того, трохи більше половини компаній очікують на зростання свого бізнесу навіть за умов війни.

В Україні заборонили виїзд чоловікам призовного віку, але є винятки: наприклад, виїхати можуть студенти іноземних ВНЗ, чоловіки, які мають посвідчення про відстрочку від призову, висновок військово-лікарської комісії про непридатність, самостійно виховують неповнолітню дитину та деякі інші категорії.

Редакція The Village Україна запитала в юриста, що треба знати, аби мобілізація відбулася відповідно до закону. Ми не підтримуємо будь-які спроби ухилитися від мобілізації, але водночас важливо розуміти свої права і не допускати, щоб ними зловживали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі