Квіти для житла – це інтер’єрний тренд, який актуальний завжди. Проте на домашні квіти теж є мода. Важливо, аби вони органічно «вписувалися» в помешкання та доповнювали дизайн.

The Village Україна спільно з дизайнером інтер’єрів Ігорем Гавриленком розповідають, які квіти підібрати для дому та як додати їх у простір. Раніше ми писали про рослини, які не потребують багато уваги.

Примітка: дизайнер не дає поради з догляду за рослинами.

Ігор Гавриленко

дизайнер


Які рослини більше не актуальні

  • Кактуси

Роки два тому були популярні кактуси різних сортів – від великих до малих. Їх ставили абсолютно скрізь. Дизайнери також любили робити штучну теплицю, наповнену кактусами, усередині величезного приватного будинку. На мою думку, кактуси вже всім набридли, і тенденція показує, що всі потроху починають відходити від них.

  • Фітостіни

Зараз спадає мода на фітостіни з мохом і типовими рослинами. Якщо й роблять фітостіну, то намагаються наповнити її різнотипними рослинами, що в загальній картинці утворюють більш натуральний образ живої природи.

У тренді «неідеальні» квіти

Раніше всі віддавали перевагу пишним і симетричним квітам, а зараз більшість обирає «неідеальні» квіти. Це ті, що мають дивну форму та максимально натуральний вигляд. Десь гілки полізли не в ту сторону, десь корінь засох.

Також набирають популярності рослини з тонким листям. Великі, малі – немає різниці. Головне, аби листя стирчало в різні боки й утворювало асиметричну композицію. Така натуральність гарно підійде для світлих просторів. Можна поставити де завгодно: біля ліжка, комп’ютера, на старій шафі.

Колір рослин

Ще один момент – це колір рослини. Обирайте квіти більш спокійного кольору, без їдкого зеленого. Кислотний колір мучитиме очі вже наступного дня. Оскільки ми живемо в кліматі, де всі рослини мають помірне забарвлення, то й додому потрібно обирати щось схоже. Квіти – це не картини, на які потрібно постійно дивитися, тому вони мають бути ледве помітними. Я ніколи не використовую в інтер’єрі квіти з червоними бутонами або жовті рослини. У мене це викликає відразу та відчуття штучності.

Квітковий безлад

Я також не проти квіткового безладу в квартирі. Що більше рослин, то краще. Звісно, потрібно орієнтуватися на себе та свої відчуття. Якщо розумієте, що не можете доглядати за великою кількістю рослин, потрібно обмежитися декількома. Квіти – як діти, вони живі й так само потребують догляду й уваги. Якщо вирішите наповнити кімнату кількома рослинами, то я радив би купувати різні види. Вони мають бути в одній кольоровій гамі, але різного формату. Різний масштаб квітів – гарний прийом, який додає справжності й допомагає створити цікаву композицію.

Для великих просторів ідеальним варіантом стануть величезні рослини або навіть дерева. Що може бути кращим за власний лимон чи гранат? У великих приміщеннях квіти набувають ще більшої значущості, тому потрібно обирати рослини з великим листям. Криві форми великої рослини ідеально доповнять композицію навіть пустої кімнати.

Як обрати горщик

Пластикові, білі й ідеальні горщики виходять з моди. Зараз всі повертаються до натуралізму й надають перевагу таким напрямам, як ретро, вінтаж, кераміка, бетон, а також солом’яним кошикам. Що простіший і натуральніший горщик, то краще. Ідеально, якщо це буде склеєний керамічний горщик.