Тераріуми з живими рослинами, або ж флораріуми, популярні, тому догляд за ними зводиться до нечастих, але регулярних (раз на два-три тижні) поливів. Як правило, у флораріум висаджують невибагливі види рослин: він може бути схожим і на тропічні джунглі, і на кам’янисту пустелю. Флораріум можна зібрати на майстер-класі чи вечірці, а можна вдома за нашою інструкцією. Розказуємо, що для цього потрібно.

Юлія Єремечова

Засновниця бренду творчого квітникарства


Які бувають флораріуми

Усі флораріуми умовно діляться на дві великі групи: відкриті та закриті. У відкритих флораріумах волога буде постійно йти з посудини, їх потрібно регулярно поливати, хоча полив потрібно робити рідше, ніж якщо тримати ці рослини в горщику. У закритих волога, випаровуючись із верхнього шару ґрунту та листя рослин, осідає на стінках посудини. Краплі стікають, повторюючи природний кругообіг води в атмосфері. Такі флораріуми або не потребують поливу, або полив потрібно робити дуже рідко. Цим вони підкуповують, якщо часу на догляд за рослинами катастрофічно мало.

Що підготувати для збору (рослини, інструменти та ґрунт)

Для першого флораріуму підійдуть такі рослини: фітонії, лісовий зелений мох і солейролія. З доступних у продажу рослин у закритих флораріумах гарно приживається папороть (наприклад, аспленій, адіантум) та мох, різні фікуси (наприклад, фікус мікрокарпа), кава, аспарагус перистий, спатіфілум, хлорофітум та хамедорея. Також для створення флораріуму вам знадобляться:

  • скляна банка з кришкою будь-якого об’єму;
  • пластикова пляшка;
  • миска та лопатка для змішування ґрунту;
  • ножиці;
  • дерев'яна паличка;
  • лійка;
  • скотч.

Важливий момент – складання ґрунту. Можна взяти готовий із магазину, але краще знайти потрібні компоненти та змішати їх самостійно, тоді ґрунт буде вищої якості. У найпростішому варіанті можна змішати по одній частині верхового та низинного торфу, а потім додати одну частину розпушувального компонента, наприклад, піску. Як розпушувач можна також використати кремній чи цеоліт. Також можна додати кокосовий субстрат, кокосове волокно, гідрогель – кінцевий склад обмежують лише власними вподобаннями та досвідом складання ґрунтів. Окрім ґрунту, бажано знайти пучок сухого моху для нижнього шару флораріуму. Ідеально підійде мох сфагнум, його можна купити у квітковому магазині чи зібрати в лісі.

Як зібрати флораріум

Гарно перемішайте в мисці всі компоненти ґрунту. Якщо ви вибрали готовий ґрунт, переходьте до наступного етапу.


Відріжте від пластикової пляшки циліндр заввишки 5-7 сантиметрів. Переконайтеся, що він вільно поміщається в горлечку банки. Якщо циліндр не входить, розріжте його вздовж, з’єднайте кінці так, щоби вийшов циліндр меншого діаметру, і закріпіть скотчем.


Прикріпіть циліндр до кришки банки скотчем, надійно його зафіксуйте, щоби циліндр не бовтався. Щілина між кришкою та нижнім краєм циліндра все одно залишиться, але це не страшно. Вийшла склянка, у якій ми будемо висаджувати рослини.


На дно нашого саморобного горщика-склянки покладіть близько сантиметра сухого моху, він потрібний, щоби земля не висипалася через щілину між кришкою та пластиком. Зверху засипте приблизно 1-1,5 сантиметра ґрунту.


Акуратно дістаньте з горщика фітонію, відділіть потрібну вам частину, обтрусіть зайву землю з коріння. Помістіть рослину в саморобний горщик-склянку та досипте ґрунту майже до верхнього краю циліндра, відступивши від краю приблизно сантиметр. Ґрунт можна розпушувати дерев’яною паличкою вертикальними рухами, так ви точно позбудетеся всіх повітряних порожнин, які можуть залишитися в склянці.


Додайте в композицію солейролію та зелений мох. Для посадки солейролії можна відділити невелику частину куща з корінням чи відрізати кілька гілочок і покласти прямо на ґрунт, злегка приминаючи їх, ці рослини дуже швидко укореняться. Мох можна розділити на невеликі шматочки та розкласти на поверхні ґрунту.


Пройдіться паличкою поверхнею моху, заправте коріння, яке стирчить, всередину склянки та гарно притисніть мох до ґрунту, остаточно формуючи композицію.


Полийте композицію так, щоб уся земля була волога. Зайва вода витікатиме через щілину знизу – це нормально.


Накрийте склянку зверху банкою та закрийте кришку. Декоруйте крафтовим папером, який можна закріпити джутовим шпагатом чи іншою красивою мотузкою.


Флораріум готовий. Поставте його на світле місце, але не на пряме сонце, щоби стінки банки менше запотівали. Раз на кілька місяців відкривайте банку для поливу та провітрювання, підрізайте рослини, якщо їм стане тісно, чи міняйте композицію, коли вона набридне. Тривалість життя композиції у флораріумі приблизно один-два роки, після цього ґрунт краще поміняти та посадити нові рослини.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна