Багато людей хотіли б завести рослини, але при цьому не готові поливати та обприскувати їх кілька разів на тиждень. Ідеальні квіти для тих, хто регулярно про них забуває, не встигає доглядати та їде з дому, – це сукуленти. До них належать відоме багатьом грошове дерево (красула овата), сансев’єрія («тещин язик», чи «щучий хвіст»), каланхое та ечеверія, а за останні кілька років у продажу з’явилися сотні нових видів. Ось кілька причин, чому варто звернути на них увагу.

Максим Туранський

експерт із сукулентів


1. Займають мало місця

Сукуленти повільно ростуть, і багато з них не виростають більше як 10-15 сантиметрів у діаметрі. Якщо посадити рослину в горщик діаметром п’ять сантиметрів, вона буде жити в ньому десятиліттями і ніколи «не поскаржиться» на тісноту. Завдяки цьому на невеликому підвіконні чи стелажі можна зібрати сотні різних видів – цим і користуються колекціонери.

2. Спокійно проживуть кілька тижнів без поливу

Я людина недисциплінована і до того ж «сушильник» – відкладаю полив до останнього. Сукуленти це терплять, у цьому нам одне з одним дуже пощастило. Дощ у пустелі чи в савані буває в середньому раз на шість тижнів. Це означає, що відпустку довжиною в один, два чи навіть три тижні сукуленти спокійно простоять без поливу. Їх краще не поливати у багатьох випадках: відразу після покупки, перед пересадкою, після пересадки, коли мало світла, коли надто холодно чи спекотно. Якщо сумніваєтеся – не поливайте. Звичайно, варто залишити вікна на мікропровітрюванні, тому що без свіжого повітря будь-яка рослина може «підсмажитися» під склом, як під лупою.

Людям, які люблять зайвий раз полити рослину, із сукулентами доведеться себе зупиняти та навчитися двох принципів. По-перше, надійним шляхом визначати, що земля в горщику повністю просохла. Можна брати горщик у руку та прикидати вагу, рихлити лопаткою, протикати зубочисткою, як м’ясо чи випічку. По-друге, можна дивитися на напругу (тургор) листя: коли запас води в рослині зменшується, нижнє листя деяких видів стає м’яким і покривається зморшками. Це знак, що пора полити.

3. Сукуленти яскраві

Якщо створити для сукулента умови як на його батьківщині, він поміняє нудний зелений колір на червоний, оранжевий, рожевий, багряний, чорний, а на листях з’являться контури, градієнти, узори. Секрет у тому, щоб перестати жаліти рослину та створити для неї справжній стрес. Рідкий полив, бідна та дуже рихла земля, тісний горщик і багато світла допоможуть розфарбувати сукуленти. Кожна рослина забарвлюється по-своєму. Щоб дізнатися, яким в ідеалі може бути саме ваш екземпляр, введіть його назву в Google чи Instagram.

Більшості для забарвлення потрібні ще й перепади температури, адже вночі в пустелі холодно. Центральне опалення цьому заважає: сукуленти більше підходять тим, у кого на батареях встановлені регулятори температури чи є засклений балкон.

Сукуленти спокійно витримують зниження температури до нуля та навіть трохи нижче за умови, що земля в горщику суха. У Середземномор’ї, на Кавказі та в Криму в природі ростуть кактуси опунції – вони спокійно зимують під снігом. Я тримаю свою колекцію на неутепленому балконі до заморозків – у вересні завдяки перепаду температури рослини наливаються яскравим кольором.

4. Серед них є чемпіони з тіньовитривалості

Дві найпопулярніших рослини в озелененні також належать до сукулентів. У торговельних центрах, кафе та офісах часто ставлять заміокулькаси та сансев’єрії. Вони можуть спокійно простояти кілька місяців без світла, деякі примудряються рости під офісним освітленням. Їх не треба обприскувати, а поливати можна раз на місяць. Ціна такої невибагливості – дуже повільний ріст, вам пощастить, якщо рослина дасть кілька нових листків за рік.

5. Сукуленти цікаво розмножувати

Сукуленти розмножуються листям і навіть частинами листя. Кілька разів на тиждень мені в інстаграмі пишуть люди із запитанням, як вкоренити листя, як отримати з них «діток», тобто нові рослини. Насправді важливо тільки повністю відірвати листок від стебла (брунька перебуває на кінчику). Все інше – удача. Не потрібно ні обприскувати, ні саджати в землю. Якщо листок «захоче», він проросте – дасть коріння та «діток».

Для розмноження можна відрізати частини стебла з листям. Сукулентам, які ростуть розетками (схожими на звичайні квіти, у формі троянди), прийнято «зрубувати» голову – відрізати її гострим ножем чи перерізати ниткою. Тоді на місці зрубленої голови виростуть кілька нових.

Деякі рідкісні рослини простіше чи дешевше виростити з насіння, ніж знайти в продажу. Це найбільш просунутий спосіб. Можна запилити квітки пензликом чи волосом (комахи-запилювачі у нас не водяться), схрещувати рослини, збирати насіння, влаштувати для них теплицю, обприскувати, удобрювати тощо.

6. На них можна заробити

Сукуленти в тренді – відразу в кількох сферах на них підвищений попит. Можна робити з ними букети і тривалі композиції у флораріумах (напівзакритих посудинах зі скла). Ечеверії та красули, навіть відрізані від коренів, не в’януть кілька місяців. Композицію із сукулентів, яка стоїть на офісному столі подалі від вікна, не варто поливати – інакше рослини почнуть тягнутися до світла.

Можна розмножувати рослини та продавати надлишки на спеціальних форумах.

Справжній бізнес – перепродаж рослин з Європи, Азії та Америки.

З яких сукулентів розпочати

  • Ечеверія пурпузорум (echeveria purpusorum)
  • Ечеверія пулідоніс (echeveria pulidonis)
  • Ечеверія тіпі (echeveria tippy)
  • Хавортія смугаста (haworthia fasciata)
  • Красула корал, красула хоббіт (crassula coral, crassula hobbit)
  • Церопегія вуда (ceropegia woodii)

Де купити

ТЕКСТ: Маша Шаталіна