Наприкінці літа, особливо якщо вам вдалося вирватися у відпустку, волосся часто нагадує солому: стає сухим, ламким і немовби вицвілим. Аби не витрачати час і гроші на його реабілітацію, краще завчасно подбати про захист і догляд.

Запитуємо в hair-стилістки, як захистити пасма від сонячних променів, хлору й солоної води. А заразом розповідаємо, як зімітувати «пляжну» укладку, якщо відпустка на курорті поки не світить.

Ірина Зінов‘єва

hair-стилістка, операційна директорка перукарні Kimera


Чи треба захищати волосся від сонця?

Прямі сонячні промені негативно впливають на пігмент і кератин. Гранули меланіну поступово висвітлюються, тобто руйнуються, а на їхньому місці утворюються прогалини. Кератин частково поглинає сонячне світло та пошкоджується. Усе це значною мірою ослаблює волосся, роблячи його крихким і ламким.

Цей процес однаково згубний для будь-якого типу волосся, але найбільше страждає пористе й фарбоване, кутикула якого не надто щільно прилягає до стрижня волосини. Вплив ультрафіолету в цьому випадку сильніший, тому волосся пошкоджується більше та швидше руйнується.

Використовувати сонцезахисні засоби та надягати головні убори варто, коли UV-індекс перевищує позначку 3. Цей показник можна відстежувати у смартфоні з допомогою віджету «Погода».

Чи шкодить волоссю хлорована вода з басейну?

Хлор, яким насичена вода в басейнах, – це газ із сильними окисними властивостями. Хлор вступає в реакцію з волоссям, унаслідок чого білок волосини повільно руйнується.

Якщо волосся було хімічно завите або хімічно випрямлене, хлор може нівелювати ефект цих процедур і змінити задану раніше текстуру. Висвітленому волоссю він може надавати зеленуватий відтінок.

Як підготувати волосся до контакту з морською чи хлорованою водою?

Якщо дозволяє довжина, перед плаванням волосся бажано зібрати. Це зменшить механічне навантаження на пасма, які доведеться вичісувати й розплутувати. Волосся менше плутатиметься, тому його буде значно простіше промити.

Відвідуючи басейн або перебуваючи біля моря, раджу використовувати незмивні засоби: захисні креми, двофазні водостійкі спреї чи сироватки.

Зважайте на те, чи має продукт водостійкі властивості. Олії та сироватки водостійкі за замовчуванням, а от під час вибору інших продуктів (наприклад, двофазних спреїв) варто звертати увагу на примітки. Щоб було простіше орієнтуватися, обирайте засоби, призначені для захисту від сонця. Зазвичай такі креми та спреї мають водостійку формулу.

Перед плаванням можна нанести на волосся маску інтенсивної дії, зібрати його в пучок і сховати під плівку – це водночас захист і догляд. Білявкам раджу ховати волосся під шапочку, щоб волосся не вбирало небажані відтінки з води.

Як доглядати за волоссям після плавання?

Після купання в морі варто попередньо сполоснути волосся звичайною проточною водою, щоб змити залишки солі й піску.

Після ополіскування можна переходити до очищення спеціальним шампунем для змивання залишків хлору та солей. Використовувати його можна в парі з масками або кондиціонерами інтенсивної дії чи засобами із серій Sun Protect.

Як безпечно розплутати пасма?

Якщо запобігти цій проблемі не вдалося, розплутувати волосся варто безпосередньо в процесі миття. Спочатку обережно промийте волосся шампунем, потім нанесіть маску чи кондиціонер і розподіліть засіб за довжиною волосся, обережно розбираючи його пальцями.

Розподіліть волосся на великі секції та вичешіть м’якою щіткою із гнучкою щетиною, починаючи з кінців, поступово рухаючись знизу догори за довжиною. У мокрому вигляді волосся дуже чутливе й сильно розтягується, але якщо розділити його на такі секції, можна мінімізувати пошкодження окремих волосин.

Перед сушкою використовуйте двофазні спреї для полегшення розчісування і термозахист.

Як доглядати за волоссям, аби воно менше пушилося у вологому кліматі?

Волосся пушиться через те, що має пористу структуру. Вона може бути як природною, так і набутою внаслідок фарбування чи інших хімічних процедур.

Зверніть увагу на серії щоденного догляду з anti-frizz ефектом. Вони блокують зайву вологу, яка спричиняє розпушення.

Під час вкладання використовуйте термічні креми для розгладження волосся, які ущільнять структуру волосини та забезпечать ефект «запечатування».

Як відновити волосся, якщо після відпустки воно стало сухим і ламким?

Домашнього догляду може бути недостатньо, тому краще звернутися на консультацію до фахівця в салон краси чи перукарню. Спеціаліст проведе необхідну діагностику, підбере індивідуальний протокол для інтенсивного відновлення та підкаже, як подовжити ефект салонних процедур у домашніх умовах.

Як зробити «пляжну» укладку (beach waves) у домашніх умовах?

Для цього знадобиться 10 хвилин часу, плойка чи випрямляч для волосся, термозахист і кілька продуктів для стайлінгу.

  • Скористайтеся термозахистом, накрутіть волосся широкими пасмами й зачекайте 2–3 хвилини, доки воно остаточно не охолоне.
  • Розітріть у долонях кілька крапель олії чи флюїду та прочешіть пасма пальцями.
  • Розпиліть спрей із морською сіллю на відстані 7–10 см від голови та злегка помніть волосся від кінців до коренів.

Власникам від природи кучерявого чи хвилястого волосся зробити beach waves ще простіше. Просто нанесіть на мокре волосся крем або гель для укладання кучерявого волосся чи соляний спрей, сформуйте бажану текстуру та дайте волоссю висохнути самостійно.