Навіть якщо у ваших планах немає пляжної відпустки, це не привід нехтувати захистом від сонця. Нагадуємо, чому важливо оберігати шкіру від ультрафіолету, та підказуємо, де шукати комфортні «міські» санскріни.

Навіщо захищатися від сонця десь, окрім пляжу?

Ультрафіолет негативно впливає на здоров’я шкіри. UVB-промені, які вражають верхні шари, можуть викликати сонячні опіки; UVA-промені спричиняють передчасне старіння шкіри: руйнацію колагену й утворення гіперпігментації. Крім того, обидва різновиди променів можуть провокувати розвиток раку.

Звісно, в місті час перебування на сонці зазвичай менший, ніж за пляжної відпустки, але пам’ятати про захист треба і в київські будні.

Я майже не виходжу з дому / офісу / автівки. Чи може ультрафіолет мені нашкодити?

За даними Американської онкологічної спільноти, скло блокує більшість UVB-променів, але пропускає значну частину UVA-променів. Якщо йдеться про звичайне прозоре скло без ламінації, доза такого випромінювання може сягати 74%. Це означає, що опіків, сидячи біля вікна, ви не заробите, але прискорити процес старіння шкіри однаково можете. До речі, ефективність санскріну зменшується протягом дня, навіть якщо ви просто сидите в офісі. Тому захист важливо поновлювати кожні дві години.

З автівкою ситуація така сама: від B-променів сховатися можна, а от від променів спектра А – лише частково. Дещо більше UVA-променів блокує тоноване скло, однак рівень тонування, дозволений українським законодавством, доволі невисокий, тож і це не гарантує повного захисту. Отже, нехтувати санскріном перед поїздками на автівці все-таки не варто.

І що, треба маститися щодня?

В ідеалі – так, але багато залежить від погоди й ваших звичок.

Перше, на що треба зважати, це UV-індекс – показник, який характеризує рівень ультрафіолетового випромінювання. Що вищий індекс, то вищі ризики для шкіри й очей людини й то менше часу потрібно, щоб ультрафіолет завдав своєї шкоди.

За рекомендаціями ВООЗ, якщо індекс тримається в межах 0–2, можна обійтися без захисту, тоді як показник 3 й вище – сигнал про те, що шкіру треба захистити санскріном та одягом, голову – капелюхом, а очі – окулярами з UV-фільтром. Перевірити UV-індекс можна в додатку «Погода» на смартфоні.

Ще один фактор, який треба брати до уваги, це активи у вашому догляді. Якщо ви продовжуєте курс ретинолу (який, попри усталену думку, можна застосовувати влітку) чи користуєтеся засобами з кислотами, захищати шкіру від сонця обов’язково. Ці інгредієнти підвищують фоточутливість шкіри, тобто роблять її більш схильною до гіперпігментації та опіків.

Дерматологи радять наносити санскрін за 15–30 хвилин до виходу, а якщо у вас попереду тривала прогулянка парком або поїздка на самокаті, слід робити це навіть двічі (вдруге – прямо перед виходом).

Чи достатньо базового денного крему із SPF?

Не завжди. По-перше, часто до формули денних кремів входить тільки один фільтр, якого за високого UV-індексу буде замало. До того ж якщо для вас важливо не лише не згоріти, а й захистити шкіру від фотостаріння, самого SPF недостатньо: потрібен захист широкого спектра.

По-друге, сонцезахисний засіб рекомендують наносити з розрахунку 2 мг/см2 шкіри, тобто на зону обличчя й шиї треба виділити щонайменше пів ложки засобу. Наносити санскрін треба навіть на вуха й лінію росту волосся, що у випадку зі звичайним базовим кремом може бути не дуже комфортно та доволі затратно.

Отже, для днів, коли UV-індекс тримається на позначці 0–2, денного крему з UV-фільтрами може бути достатньо. Та якщо UV-індекс вищий, а ви плануєте перебувати на сонці, радимо спершу скористатися базовим кремом, а тоді нанести спеціальний санскрін для обличчя.

Якщо ви відчуваєте, що комбо із двох кремів переобтяжує вашу шкіру, спробуйте наносити санскрін на голу шкіру або замінити крем на зволожувальну сироватку чи есенцію.

А як бути з макіяжем?

Покладатися на саму декоративну косметику із SPF не варто. Для надійного захисту сонцезахисний засіб треба наносити товстим шаром, значно щільнішим, ніж зазвичай наносять тональний крем або пудру. Тобто шанси, що ваш BB-крем із SPF 20 захищатиме вас на всі 20 (тобто блокуватиме 93–95% UVB-променів), досить невисокі.

Найкращий варіант – це щедро змастити обличчя легким санскріном, зачекати 15–20 хвилин, доки він вбереться, а вже тоді переходити до мейкапу. Зауважте, що індекси SPF не сумуються, тобто комбо із крему із SPF 30 та пудри із SPF 15 захищатиме вас максимум на SPF 30.

Оскільки захист треба поновлювати кожні дві години (особливо якщо ви виходите на обід або їздите містом у справах), радимо тримати під рукою сухий сонцезахисний спрей чи спеціальну пудру з пензликом. Обидва засоби можна наносити поверх мейкапу, до того ж пудра-санскрін додатково матуватиме шкіру.

Як підібрати санскрін для міста?

Насамперед зважайте на свій тип і стан шкіри. Сухій шкірі підійде насичений крем на олійній основі, жирній – продукти з матувальним ефектом, а шкірі, схильній до чутливості й алергічних реакцій – засоби на фізичних фільтрах.

Американська асоціація дерматологів рекомендує використовувати продукти із SPF 30 й вище, незалежно від фототипу шкіри. Національна служба охорони здоров’я Англії додає, що захищатися треба й від UVA-випромінювання. Розпізнати продукти, які захищають шкіру від A-променів, можна за позначкою PA++++, приміткою «broad spectrum» чи абревіатурою UVA у кружечку.

Формат і текстуру обирайте залежно до власних уподобань. Якщо не хочете, аби санскрін довго вбирався й додавав шкірі блиску, зробіть вибір на користь лосьйону, флюїду чи гелю. Щоб уникнути білого нальоту, який часто залишають мінеральні санскріни, обирайте засіб на хімічних фільтрах, або ж на фізичних, але з відтінковим ефектом.

Більше порад про захист від сонця та варіанти санскрінів, безпечних для довкілля, шукайте в попередніх матеріалах.