Ультрафіолет застане вас хоч у Києві, хоч у Карпатах, тому, де б ви не опинилися цього літа, нехтувати сонцезахисним кремом усе ж таки не варто.

Раніше ми публікували великий гід із захисту від сонця, а тепер пропонуємо обрати санскрін з eco-friendly формулою.

Як сонцезахисні фільтри можуть шкодити довкіллю

Сонцезахисні засоби можуть містити два типи фільтрів, які захищають шкіру від впливу ультрафіолету. Перший тип – це фізичні, або мінеральні, фільтри, які відбивають UV-промені від поверхні шкіри. Другий – хімічні, які поглинають ці промені, наче губка.

Саме хімічні фільтри змушують учених бити на сполох. Дослідження, опубліковане 2008 року, показало, що популярні інгредієнти санскрінів, включно з оксібензоном та октиноксатом, навіть у низьких концентраціях спричиняють знебарвлення коралів. Цієї ж позиції дотримуються автори іншого дослідження, які виявили, що корали під впливом оксібензону зазнають знебарвлення та ушкодження на рівні ДНК. У такому стані вони стають вразливими до інфекцій і не можуть отримувати поживні речовини, необхідні для виживання.

Окрім того, згідно з даними Національної океанічної та атмосферної адміністрації США, ці та інші сонцезахисні фільтри (оксібензон, октиноксат, октокрилен, оксид цинку у форматі наночастинок тощо) здатні завдавати шкоди рибам, зеленим водоростям, мідіям і дельфінам. Наприклад, оксібензон може діяти як ендокринний руйнівник і негативно впливати на репродуктивну систему риб.

За даними The Ocean Foundation, приблизно 14 тисяч тонн сонцезахисних засобів щорічно вимиваються до океанів. Коли ми наносимо санскрін і йдемо плавати, речовини, на кшталт оксібензону, просочуються до води, звідки їх абсорбують корали.

Навіть якщо ви відпочиваєте в місцевості, де коралів немає, ті частинки санскріну, що змиваються з вашого тіла в океан, море чи навіть у душ – усе одно можуть знайти свій шлях до екосистеми рифів. Просто в такому разі до коралів ці речовини потраплятимуть у меншій концентрації, ніж у лабораторних дослідженнях, які демонструють їхню токсичність.

Звісно, найбільше від цієї проблеми потерпають туристичні регіони. Наприклад, Карибський басейн втратив 80% коралів за останні 50 років через забруднення та підвищення температури води.

Щоби взяти ситуацію під контроль і сповільнити цей нищівний вплив, деякі країни чи окремі міста вводять заборону на шкідливі сонцезахисні фільтри. На початку 2020 року Тихоокеанська держава Палау стала першою країною, яка заборонила сонцезахисні креми, що можуть шкодити коралам і морському життю. Тепер у країні не можна переносити чи продавати сонцезахисні засоби, які містять, серед іншого, оксібензон чи октиноксат.

Зрушення в цьому напрямі відбуваються і в окремих регіонах США – зокрема у штаті Гаваї та на Віргінських островах. Та якщо попереду у вас відпустка в Єгипті, де така заборона поки не діє, радимо брати відповідальність на себе.

Як знайти безпечний для довкілля сонцезахисний засіб

Хоч термін «reef-safe» («безпечний для рифів») поки офіційно не регулюється, найпростіший спосіб – придбати засіб із таким чи схожим маркуванням. Їх стає дедалі більше: лише минулого року санскріни, марковані як безпечні для Світового океану, почали випускати бренди Caudalie та REN. Перші відмовилися від оксибензону й октиноксату та спонсують програму із захисту й відновлення коралових рифів, другі – замінили хімічні фільтри оксидом цинку в безпечному для природи форматі.

Санблоки з мінеральними фільтрами – оксидом цинку та оксидом титану – теж залишаються в «зеленому» списку. Утім, і тут є свої нюанси: щоби ці фільтри були безпечними для рифів, їхні частинки мають бути більшими за 100 нанометрів – так корали не зможуть їх поглинути. Більшість фізичних сонцезахисних засобів містять дрібніші частинки, тому під час вибору засобу треба звертати увагу на маркування «non-nano».

Якщо ви відчуваєте, що ці критерії занадто обмежують ваш вибір, можете почати з малого. По-перше, надавайте перевагу кремам або лосьйонам: спреї мають властивість розбризкувати засіб не лише по шкірі, а й по піску, який потім усе одно потрапляє до водойм. По-друге, можете звернути увагу на водостійкі продукти. Звісно, усі санскріни так чи так змиваються з водою, тому поновлювати захист після купання все ж таки варто, але засоби з водостійкими формулами в будь-якому разі краще «чіпляються» до шкіри. Окрім того, не забувайте про екологічність пакування: за можливості обирайте тару, яка підлягає повторному переробленню.