The Village Україна розповідає, що відбувається зі шкірою під час затяжних святкувань і як повернути їй здоровий вигляд.

Проблема:

Набряки

Причини. «Мішки» під очима та припухлість обличчя – можлива реакція тіла на солону їжу та алкоголь. Комбо з олів’є, ігристого та інших новорічних атрибутів призводить до зневоднення організму, тому він починає екстрено затримувати залишки рідини. Так під шкірою – найчастіше в зоні навколо очей – утворюються набряки.

Що робити? Зверніть увагу на засоби з дренажним ефектом. На етикетках шукайте примітки anti-puffiness і de-puffing, а в складі продуктів – кофеїн. Цей компонент стимулює відтік лімфи із проблемних зон, а ще – тонізує шкіру, постраждалу від недоспаних ночей. Прискорити процес можна за допомогою масажу – ручного або з роликовим масажером – і холодних компресів. Також у пригоді стануть патчі.

Причини. Найімовірніше, ви споживали багато цукру: в коктейлях, солодких газованих напоях, імбирних пряниках або інших десертах. Цукор прискорює синтез інсуліну і провокує запальні процеси та активне вироблення себуму (шкірного сала – ред.). Тобто створює умови, сприятливі для появи акне. Ще одна «солодка» небезпека – процес глікації, за якого цукор фіксується на молекулах колагену та еластину, що відповідають за пружність і гладкість шкіри. У перспективі – якщо ви не обмежите споживання солодощів після свят – це може призвести до передчасного старіння шкіри.

Що робити? Ваша «швидка допомога» – маска із глиною. Вона очистить шкіру від забрудень і надлишку себуму та звузить розширені пори. Протизапальний та антибактеріальний ефект забезпечить саліцилова кислота. Проникаючи вглиб шкіри, вона здатна звільнити забиті пори та помітно зменшити запалення. Утім, якщо ваша шкіра від природи суха і прищі – радше виняток, ніж правило, із цим інгредієнтом варто бути обережним. Щоби не пересушити шкіру, обирайте засоби з невисокою концентрацією кислоти (0,5-1,5%) та «буферними» інгредієнтами, які пом’якшують її дію.

Проблема:

Прищі

Проблема:

Почервоніння

Причини. Якщо ви не помічали за шкірою чутливості і не хворієте на розацеа (хронічне захворюванне шкіри, що характеризується її почервонінням – ред.), радимо проаналізувати свій святковий раціон. Можливо, в ньому було забагато червоного вина. Червоне вино містить поліфеноли – антиоксиданти, що дбають про молодість шкіри. Однак цей же напій розширює кровоносні судини і провокує її почервоніння.

Що робити? Щоби повернути шкіру до нормального стану, скористайтеся заспокійливою косметикою. Продукти з примітками calming і soothing та компонентами на кшталт алое вера, екстракту ромашки і шалфею позбавлять шкіру дискомфорту та усунуть почервоніння. Якщо експрес-засоби на кшталт маски не дадуть бажаного результату, проконсультуйтеся з дерматологом: імовірно, річ не лише у глінтвейнах із Софійської площі. Не забувайте, що поки шкіра перебуває у стресовому стані, краще уникати жорстких скрабів і обмежити використання декоративної косметики.

Що сталось? Збитий вечірками режим сну шкодить не лише вашій продуктивності. На ніч припадає пік регенерації шкіри, тож якщо протягом свят ви лягали пізно та спали менше п’яти годин, шкірі бракувало часу на повноцінне відновлення. Ще одна ймовірна причина – недостатньо ретельне очищення. Якщо ви засинали, не змивши макіяж, або всі свята нехтували ексфоліацією, на поверхні шкіри міг утворитися шар забруднень і ороговілих клітин, який тепер не дає їй дихати.

Що робити? По-перше, скоріше повертайтеся до нормального режиму і спробуйте лягати до півночі. Встановіть мобільний додаток для медитації, збризніть подушку димкою з ефірною олією лаванди або просто відкладіть гаджети за годину до сну. По-друге, прискорьте відновлення шкіри за допомогою б’юті-процедур – наприклад, пілінгу з АНА-кислотами. Засоби з молочною та гліколевою кислотою відлущать мертві клітини і зроблять поверхню шкіри гладкою. До того ж під час пілінгу до обличчя приливатиме кров, і тьмяний колір шкіри змінить рум’янець. Стимулювати оновлення клітин і повернути шкірі сяйво допоможуть продукти з ензимами, зокрема – очищувальні засоби та нічні маски

Проблема:

Тьмяний колір обличчя і нерівний рельєф

Проблема:

Сухість і лущення

Причини. Тригером до зневоднення шкіри могли стати гостра та солона їжа або алкоголь. Однак не варто відкидати й зовнішні фактори – наприклад, прогулянки на морозі чи сухе повітря в опалюваному приміщенні.

Що робити? Рятувати шкіру від сухості треба не тільки зовні, а і зсередини. Очевидні, але важливі поради: випивайте добову норму води та харчуйтеся збалансовано.

У догляді зробіть ставку на креми, сироватки та маски з гіалуроновою кислотою, керамідами та рослинними оліями. Якщо на шкірі встигли утворитися мікротріщини, використайте SOS-засіб для їхнього загоєння.

Обкладинка: Boosh Boosh