Патчі – косметичні пластирі, просякнуті корисними речовинами, не виходять із моди вже кілька років. В асортименті б’юті-брендів можна знайти патчі для губ, міні-патчі для боротьби з висипаннями та навіть патчі для моделювання фігури. Однак найбільш популярним видом масок-наліпок залишаються патчі для зони навколо очей – SOS-засіб для зняття набряків, зволоження, розгладження шкіри.

Разом із дерматологинею Тетяною Кобець The Village Україна з’ясовує, як правильно використовувати патчі. 


Тетяна Кобець

дерматологиня, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed

Які є види патчів?

За матеріалом основи розрізняють тканинні та гідрогелеві патчі. Перші нагадують тканинні маски для обличчя, другі мають желеподібну текстуру.

За проблематикою патчі можна поділити на патчі від набряків, зморшок, темних кіл під очима, зволожувальні патчі, заспокійливі тощо.

Найпершими з’явилися саме патчі для зняття або зменшення набряків. Розпізнати їх можна за приміткою anti-puffiness на пакуванні. Такі патчі містять речовини, що забезпечують дренажний ефект, і будуть корисні тим, хто схильний до ранкових набряків або має мішечки-грижі під очима.

Патчі, що розгладжують шкіру та борються зі зморшками (із примітками smoothing та anti-wrinkle на пакуванні), – дещо новіша модифікація цього засобу. До їхнього складу входять речовини на кшталт гідролізованого колагену, пептидів і гіалуронової кислоти. Завдяки цим та іншим активним інгредієнтам такі маски розгладжують дрібні мімічні зморшки й допомагають запобігти утворенню глибших.

Патчі для боротьби зі зморшками HydroPeptide Polypeptide Collagel+

Дедалі популярнішими стають гідрогелеві патчі, зокрема корейські. Такі патчі, особливо із секретом равлика, добре зволожують шкіру і знімають невеликі набряки.

Гідрогелеві патчі Secret Key Pink Racoony

Як часто треба використовувати патчі? І як довго тримати на шкірі?

Регулярність використання патчів залежить від двох факторів: рекомендацій виробника та стану вашої шкіри. Деякі патчі можна використовувати щоденно, деякі – раз на кілька днів. У середньому це 3-5 разів на тиждень.

Обов’язково читайте інструкцію з використання засобу. Якщо на пакуванні написано, що тримати патчі треба від 10 до 20 хвилин, то бажано їх не перетримувати.

Оптимальна експозиція – 30-45 хвилин, максимум – година, якщо це аргументовано станом вашої шкіри.

Кому протипоказані патчі?

Загалом протипоказань до використання патчів немає. Проте, якщо у вас є схильність до дерматиту, будьте обережні з патчами на основі ретинолу та інших речовин із подразнювальною дією. Якщо ж у вас алергія на пептиди, обирайте ті засоби, до формули яких вони не входять. Людям, які часто страждають на кон’юктивіт, краще не прикладати патчі (особливо гідрогелеві) занадто близько до ока, аби гель не потрапляв на слизову.

Щоби з’ясувати, чи підходять вам патчі, замовте пробну пару (якщо у виробника є таке пакування) або ж візьміть кілька штук у друга чи подруги, які вже ними користуються.

Чи можна клеїти патчі для зони навколо очей на інші ділянки обличчя?

За потреби патчі можна використовувати на носогубних складках і на лобі. Але не ті, що борються з набряками, а зволожувальні. Якщо внаслідок зневоднення ваша шкіра стала сухішою, а складки – глибшими, ви можете наклеїти патчі із секретом равлика на місця заломів. Магії очікувати не варто, але шкіру вони справді зволожать і дещо розгладять.

Гідрогелеві патчі із секретом равлика та золотом Petitfee Gold & Snail

Як правильно знімати патчі?

На пакуванні із патчами завжди вказано, що робити після використання. Інколи залишки засобу рекомендують розподілити по шкірі масажними рухами. Деякі ж виробники попереджають, що надлишки гелю від патчів треба прибрати ватним диском, а шкіру – очистити тоніком. Дотримуйтеся цих вказівок, особливо якщо після цього плануєте робити макіяж. Річ у тому, що гелева плівка, яка залишиться після патчів, може скочуватись, а разом із нею – ваш консилер чи тональний крем.

Більшість патчів не можна залишати на ніч, і на це є свої причини. Наприклад, якщо лягти спати із патчами, до складу яких входить гіалуронова кислота, на ранок можна отримати набряки.

Проте в арсеналі косметологів є такий продукт, як патчі з розчинними мікроголками. Ці пластирі кріпляться на шкіру на цілу ніч і завдяки мікроголкам доставляють гіалуронову кислоту вглиб шкіри. Такі патчі не викликатимуть набряків, але й призначати їх має лише косметолог.

Патчі з мікроголками Quanis MicroHyala 200

Чи здатні патчі замінити основний догляд за шкірою навколо очей?

Патчі – не основний та аж ніяк не єдиний етап догляду за шкірою навколо очей. Це хороший експрес-засіб, але обмежуватися тільки ним усе ж не варто.

Після використання патчів треба обов’язково нанести сироватку та крем для догляду за цією зоною. Деякі пластирі навіть продаються у комплекті з такими засобами.

Комплекс Medik8 r-Retinoate Rejuvenating Eye System

Після використання гідрогелевих патчів у вас може скластися враження, що шкіра вже достатньо зволожена, але це не привід уникати подальшого догляду. Патчі не захистять вас від УФ-випромінювання, тому вранці не забувайте про засіб із SPF.

Загалом патчі – це радше профілактика, а не лікування, особливо в контексті боротьби зі зморшками. Правильно підібраний курс патчів може розгладити дрібні мімічні зморшки, а от глибокі, на жаль, таким чином вилікувати не вдасться.

Пам’ятайте, що якщо набряки або темні кола під очима у вас виражені дуже яскраво, варто звернутися до лікаря і розібратися із внутрішніми проблемами. А вже тоді підкріплювати лікування патчами.


Які патчі спробувати:

Гелеві патчі для зволоження шкіри, зняття набряків і розгладження дрібних зморшок Guerlain Super Aqua-Eye (2 850 гривень за 6 пар).

Гідрогелеві патчі для ліфтингу і зняття набряків Kocostar Princess Eye Patch Gold (690 гривень за 30 пар).

Біоцелюлозна маска-патч з anti-age дією Lancôme Advanced Genifique Yeux Light Pearl (2 499 гривень за 6 пар).

Гідрогелеві патчі із секретом равлика для зволоження шкіри та розгладження зморшок Holika Holika Prime Youth EGF Eye Patch (132 гривні за одну пару).

Маска-патч миттєвої дії на основі ретинолу для боротьби зі зморшками Shiseido Benefiance WrinkleResist24 (2 518 гривень за 6 пар).

Патчі для ліфтингу, зняття набряків та усунення ознак втоми Payot Perform Lift Patch Yeux (1 399 гривень за 5 пар).

Комплекс із сироватки та патчів для підвищення пружності шкіри та корекції зморшок Chanel Le Lift Flash Eye Revitalizer (4 581 гривня за сироватку та 10 пар патчів)

Обкладинка: Chanel