Медіаграмотність – не те, з чим ми народжуємося, але те, що ми можемо втрачати з роками, якщо не тренувати навички. Ми вже розповідали, що допоможе розвивати критичне мислення, і розбиралися з тим, чому так хочеться вірити в теорії змов.

Тепер ми зібрали десять сервісів та інструментів, які допоможуть у різних формах «прокачувати» навички медіаграмотності. Це тести, інтерактивні ресурси, відеолекції та посібники, що розраховані на різну аудиторію.

Посібник «Ре-візія історії: російська історична пропаганда та Україна»

Складно, але ґрунтовно. Найкраща протидія маніпуляціям, пов’язаним із дезінформацією – знання. Тому аналітики написали книжку-дослідження, у якій проаналізували ключові наративи російської історичної пропаганди щодо України та дали на них відповідь. Наративи й те, як вони працюють в інфопросторі, прокоментували історики, зокрема Ярослав Грицак. Посібник доступний в електронному форматі українською й англійською мовами.

Тест на стійкість до дезінформації

Тест, який допомагає в ігровій формі виміряти стійкість людини до дезінформації. Результати тесту візуалізують, як дезінформація та інформаційний шум спотворюють дійсність і впливають на наше життя. Для нативнішого результату краще проходити тест зі смартфона. Добре підійде для перевірки батьків чи старших родичів на те, наскільки вони отруєні пропагандистським світосприйняттям через споживання сумнівних новин.

Посібник із медіаграмотності

Кожен розділ посібника присвячений одній навичці, яку потрібно мати кожній людині в цифрову епоху. Посібник у простій практичній формі допоможе сформувати критичний погляд на події та факти, відрізняти наукові знання від псевдонауки, а об’єктивну статистику від фейків, ідентифікувати ботів і тролів, обережніше взаємодіяти із соцмережами. Збірка порад доступна українською й англійською мовами.

Курс відеолекцій із викриття інформаційних маніпуляцій

Запис онлайн-тренінгів для протидії в інформаційній війні, розроблених ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні. У відеолекціях розбирають, зокрема, як кейс Surkov Leaks проливає світло на технологію ведення інформаційної війни Росії проти України, як маніпуляції та брехня заважають сприйняттю та імплементації реформ, як російська пропаганда використовує блогерів та інфлюенсерів, що говорять міжнародні дослідження про поширення російської пропаганди через соціальні медіа, сайти та фабрики тролів тощо.

Бот «Перевірка»

Бот від харківської медіаплатформи Gwara Media, який перевіряє новини на фейки. Боту можна надіслати будь-яку новину українською чи англійською мовами та протягом 24 годин отримати відповідь про те, чи варто довіряти цьому допису. Аналізують дописи експерти-фактчекери.

База російських пропагандистів Kremlin’s Voice

Ресурс із великою базою російських пропагандистів, де можна за алфавітом або родом діяльності знайти людину й перевірити, чи її риторика раптом не є підґрунтям для воєнних злочинів. У базі представлені люди, чия діяльність є інформаційним супроводженням агресії РФ проти України та докази такої зловмисної діяльності. Крім того, що ресурс дає змогу знайти пропагандиста, там само можна й додати нового.

«Книга пам’яті»

Це збірка реальних історій свідків і жертв російських воєнних злочинів, які сталися в Україні під час російського повномасштабного вторгнення: депортації українців, убивство мирних жителів, затримання та тортури полонених і військовослужбовців, виявлення масових поховань у регіонах, які були звільнені від російської окупації, викрадення, обстріли будівель та об’єктів інфраструктури, масовані російські ракетні удари тощо. На карті можна обрати регіон і почитати жахливі історії, пов’язані з ним, які є свідченням воєнних злочинів.

Онлайн-курс «Новинна грамотність»

Це відеокурс від «Детектор медіа», що складається з десяти модулів, у яких експерти розповідають про те, як створюються новини, які є професійні стандарти, етичні дилеми, у який спосіб медіа можуть маніпулювати суспільною думкою через новини, хто є основними медіавласниками в Україні, як соцмережі міняють сприйняття новин.

«По той бік путінської брехні»

Медіаресурс, на якому зібрано і в інтерактивній формі розвінчано всі основні тези російської пропаганди. Розвінчанням займалися тридцять незалежних фактчекерів. Усі тези взяли з промов Володимира Путіна. Це 105 детальних роз’яснень маніпулятивних думок, які можна сприймати як методичку для боротьби з дезінформацією.

«Хроніки дезінформації»

Онлайн-ресурс «Детектор медіа» в режимі реального часу збирає та документує хроніки Кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну. На сторінці фіксують і розвінчують наративи, меседжі та тактики, які використовує Росія.