Товариство німецької мови обрало «переломний момент» (Zeitenwende) словом 2022 року.

Цю фразу канцлер Німеччини Олаф Шольц використав у контексті війни Росії проти України. У загальному «переломний момент» у німецькій мові трактують як початок переходу до християнської ери, але у значенні щодо російсько-української війни словосполучення означає переломний момент у «історії континенту». Крім того, у товаристві згадують про вислів федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра  «епохальний перелом».

Друге місце посіло словосполучення «війна за мир» (Krieg um Frieden), що також стосується російсько-української війни: «Навіть у політичних партіях з пацифістськими традиціями поширювалася думка, що Україну потрібно підтримувати зброєю, щоб захистити свою державну цілісність і згодом досягти міцного миру у Східній Європі», – зазначають у Товаристві німецької мови.

У топ-3 також опинилося словосполучення «гальмування цін на газ» (Gaspreisbremse), тобто обмеження цін. У товаристві кажуть, що Німеччина зараз переживає найгіршу кризу за 50 років, від якої потерпає значна частина населення. Звідси й четверте «слово року» «інфляційний біль» (Inflationsschmerz).

П’яте «слово року» це «кліматичний клей» (Klimakleber). Йдеться про ініціативу активістів альянсу «Останнє покоління», які приклеювали себе до творів мистецтва у музеях та інших громадських місцях, щоби привернути увагу до кліматичних змін.

Із повним переліком із десяти слів можна ознайомитися за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Товариство німецької мови оголошує слово року вже 46-й раз поспіль. Науковці зазначають, що шукають не найбільш уживані вислови, а ті, які по-особливому характеризують рік, що добігає кінця.


За версією Оксфордського словника, словом 2022 року стало «режим гобліна». Це сленговий термін, який описує поведінку, що відкидає соціальні норми й очікування. Її характеризують як «невибачливо самопоблажливу, ледачу, неохайну або жадібну».


За версією американського словника Merriam-Webster словом 2022 року став «газлайтинг».


Словник Collins також визначив слово 2022 року. Ним стала «пермакриза».Це слово передусім визначає психологічний стан, тому ми поговорили про нього з клінічною психологинею й психотерапевткою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі