Американський словник Merriam-Webster назвав слово 2022 року. Це слово «газлайтинг». Його застосовують як у особистому, так і в політичному контексті.

Газлайтинг коротко трактують як «дію або практику введення когось у оману, особливо для власної вигоди». Сучасна форма слова  скоріше про фейкові новини, діпфейки та штучний інтелект.

У більш широкому значенні газлайтинг  психологічне маніпулювання особою протягом тривалого періоду часу, що змушує жертву маніпуляцій сумніватися в достовірності власних думок, сприйнятті реальності та спогадів. Це призводить до плутанини, втрати впевненості в собі, емоційної невизначеності.

За 2022 рік кількість запитів на це слово зросла на 1740%. Термін походить від назви п’єси 1938 року та фільму за цією п’єсою, «Газове світло». У ті часи користувалися світлом від газових світильників. За сюжетом, чоловік намагається змусити свою дружину повірити, що вона божеволіє. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Merriam-Webster – американська компанія, видавець довідників і лексичних словників, зокрема словника Вебстера. У 2020 році словом року за версією Merriam-Webster стала «пандемія», а у 2021 році – «вакцина».


Словник Collins також визначив слово 2022 року. Ним стала «пермакриза».Це слово передусім визначає психологічний стан, тому ми поговорили про нього з клінічною психологинею й психотерапевткою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі