У МОЗ розповіли про відмінності штаму коронавірусу «Омікрон» від «Дельти», посилаючись на попередні дані наукових досліджень ВООЗ.

 Ось основні відмінності «Омікрону» від «Дельти»:

  • Новим штамом частіше заражаються в домашніх осередках, ніж штамом «Дельта».
  • «Омікрон» має менший інкубаційний період, який у середньому становить 3 доби.
  • На цей штам частіше хворіє молодь: середній вік хворих становить 30,8 року, водночас середній вік хворих на «Дельту» 38,3 року.
  • «Омікрон» майже втричі заразніший, ніж «Дельта». У тих країнах, де виявили цей штам, кількість хворих подвоюється що півтора дні.
  • Ризик повторного зараження на «Омікрон» уп’ятеро вищий, ніж ризик повторного зараження «Дельтою» (13% і 2,5 % відповідно).
  • Хворих на «Омікрон» госпіталізують на 15–20% рідше, як порівняти з хворими на «Дельту», і на 41% рідше, якщо йдеться про тривалу госпіталізацію (більше 1 ночі). Загалом підлягали госпіталізації менше 1% хворих (0,6). Для інших штамів цей показник становить 1,6%.

У МОЗ кажуть, що ці дані не остаточні через затримку між діагностикою захворювання та госпіталізацією в багатьох країнах, а також через велику кількість щеплень, що зменшує ризик ускладнень. І додають, що хворі на «Омікрон» не мають нових незвичних симптомів.


У людей, які вже перенесли COVID-19, збільшується ризик зараження новим штамом «Омікрон», кажуть у ВООЗ. Також новий штам знижує ефективність вакцин, але викликає слабші симптоми.

Згідно з попереднім дослідженням учених з ПАР, смертність від нового штаму «Омікрон» на 75% нижча, ніж від інших варіантів коронавірусу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі