Смертність від нового штаму «Омікрон» на 75% нижча, ніж від інших варіантів коронавірусу, пише The Telegraph, посилаючись на попереднє дослідження учених з Університету Преторії (ПАР) і місцевого Національного інституту інфекційних захворювань (NICD).

Учені аналізували дані протікання хвороби пацієнтів із лікарні міста Цвані в провінції Гаутенг, де вперше стався спалах нового штаму.

Згідно з даними дослідження, під час хвилі «Омікрону» померли 4,5% хворих, тимчасом як під час панування інших штамів COVID-19 цей показник становив 21%. Учені зазначають, що, якщо результати дослідження підтвердяться й в інших країнах, то це «може наблизити завершення пандемії».

Заражених «Омікроном» пацієнтів виписували в середньому через чотири дні після зараження, що вдвічі швидше проти інших штамів (8,8). Також нижчою виявилася й кількість пацієнтів, які потребують кисневої терапії.

«Існують чіткі передумови до того, що в наступні декілька тижнів кількість захворювань [на COVID-19] у ПАР почне знижуватися», – зазначає Міжнародний журнал інфекційних захворювань (IJID).


Перший випадок зараження штамом «Омікрон» в Україні підтвердили в ніч на 18 грудня. Людина захворіла після повернення з Об’єднаних Арабських Еміратів, де вона мала контакт із хворими на COVID-19. Також хворий мав повний курс щеплень від коронавірусу. Хвороба протікала майже безсимптомно, 21 грудня пацієнт одужав.

У КМДА також нагадують про правила «жовтої» зони», які наразі діють у Києві, і про додаткові обмеження, які ввела місцева влада. ось вони.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Євген Малолєтка