Штам коронавірусу «Омікрон» знижує ефективність вакцини проти коронавірусу, але викликає менш серйозні симптоми, пише AFP з посиланням на Всесвітню організацію охорони здоров’я.

За попередніми даними досліджень, «Омікрон» спричиняє зниження ефективності вакцини проти інфікування та передачі вірусу іншим.

Крім того, за попередніми даними, він є більш заразним за варіант «Дельта». У ВООЗ припустили, що він випередить за поширенням «Дельту», яка наразі є домінувальним штамом у світі.

Водночас «Омікрон» поки що викликав захворювання в легкій або безсимптомній формі. Але ВООЗ заявляє, що даних поки недостатньо, щоб встановити, наскільки тяжко протікає захворювання, спричинене цим штамом.


Варіант «Омікрон» уперше виявили в Південній Африці наприкінці листопада 2021 року. Він має близько 30 мутацій, і, за попередніми даними, є більш заразним для тих, хто вже переніс коронавірус. ВООЗ визнала його таким, що викликає занепокоєння. Це спонукало країни по всьому світу, зокрема Україну, обмежити подорожі до південноафриканських країн і посилити внутрішні карантинні обмеження.

Станом на 9 грудня, за даними ВООЗ, «Омікрон» зафіксували в 63 країнах. В Україні поки що не виявили жодного випадку цього штаму.

Штам «Дельта», який уперше виявили в Індії на початку 2021 року, поки що є домінувальним у світі. Він спричиняє більшість випадків захворювання на COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі