Зранку 31 жовтня російські окупанти вкотре атакували енергетичну інфраструктуру України. Понад 350 тисяч помешкань у Києві лишилися без електрики, а майже 80% споживачів – без водопостачання.

Кавʼярня First Point на Подолі також лишилася без води й електрики. Поговорили зі співзасновником кавʼярні Юрієм Бездітним про те, як продовжувати подавати гарячі каву й чай відвідувачам, не маючи ні світла, ні водопостачання.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Варити каву й чаї без електрики у First Point уже навчилися. Спеціально на випадок «віялових» відключень закупили десять термосів, а воду кипʼятять на газовій плиті у квартирі співвласників, що живуть неподалік. 


 «Наш вихід простий: не залишати наших гостей без базового продукту – кави»,

– розповідає один із керівників First Point.

Але 31 жовтня довелось навчитися готувати каву й без водопостачання в закладі. «Передбачивши цей момент, я напередодні замовив бутельовану воду. Сьогодні ми тягали воду додому й нагрівали її там», – каже Бездітний.

Фільтр варять у «давно забутому» пристрої Chemex, розповідає Юрій. Це скляна місткість у вигляді пісочного годинника, яку використовують замість V60 або AeroPress.

Під час відключень світла саме Chemex стає основним інструментом для приготування кави у First Point.

Тепер у кавʼярні зʼявився невеликий генератор на 3,5 кВ на годину, до нього також планують підʼєднати бойлер. «Можливо, потім буде потужніший генератор, поставлю невеличку кавомашину GS3 [La Marzocco]», – додає співвласник закладу.

До цього у First Point були лише свічки – їх вистачало, щоби сходити до вбиральні та випити чаю або фільтр, коментує Бездітний.


 «Наразі мета – варити фільтр і чаї, попри всі труднощі»,

– підкреслює Бездітний.


 «Роблю це особисто, команда допомагає. Подаємо приклад у кризовій ситуації, всі підхоплюють. Паралельно качаю біцепс і треную сідничні мʼязи»,

– жартує Юрій Бездітний.

Фото: First Point