Редакція The Village Україна підбиває підсумки року, розповідаючи про найцікавіші відкриття закладів, які ми висвітлили у Львові впродовж 2023 року. Ми вже готували лонгліст і топ нових ресторанів року в Києві, а також топ кав’ярень і барів, а тепер публікуємо топ-10 відкриттів у Львові. 

[Голосування тривало два тижні із 6 грудня. Загалом ми зареєстрували понад 3000 голосів. Лонгліст можна переглянути за посиланням. Зверніть увагу, що в списку 11 закладів, тому що заклади «Кримський дворик» і «Дах» зібрали однакову кількість голосів.]

Раніше ми розповідали про відкриття року в Києві та регіонах, а також закриття року в Києві.

10. Бар і кондитерська Moment на Фурманській

 

 

Формат: Moment – це заклад від власників мережі пабів «Добрий друг» і лаунж-барів Hash, що поєднує формати коктейльного бару та кондитерської. До 18:00 працюють як кондитерська, пропонуючи десерти й солодощі власного виробництва, а після 18:00 запрошують на коктейлі.

Локація: Працюють на вулиці Фурманській, яка чи не найбільш розвинулася гастрономічно за рік у Львові.

Меню

Де: вулиця Фурманська, 17

Instagram

9. Tokyo Sushi Ball на Привокзальному ринку

Формат: Tokyo Sushi Ball – це заклад, який у Львові на початку року відкрив японський підприємець. Основа меню – онгірі, трикутний рисовий шматочок із різними начинками, обгорнутий у норі. Також пропонують рамен, місо-суп і закуски. 

Локація: Працюють у кіоску на Привокзальному ринку на Городоцькій. Ще один заклад Tokyo Sushi Ball почав роботу на фудхолі «Промприладу» в Івано-Франківську.

Меню

Де: вулиця Городоцька, 159

Instagram

8. Ресторан кримськотатарської кухні «Кримський дворик» на Яна Жижки

Формат: «Кримський дворик» – це кафе з кримськотатарською кухнею, що відкрила Леране Хайбуллаєва. Підприємиця розвивала кримськотатарський заклад в Ірпені, а після початку повномасштабного вторгнення запустила перший заклад у Львові. Серед позицій у меню – шурпа і лагман, чебуреки і янтики та «справжній кримський плов».  

Локація: Працюють у подвір’ї на вулиці Яна Жижки. Також у просторі діє аматорський «Музей кримських спогадів».

Де: вулиця Яна Жижки, 9

Instagram

8. «Дах» біля площі Ринок

Формат: «Дах» – це заклад на даху ресторану «Дуже висока кухня» від «Холдингу емоцій !FEST». За кухню відповідальна команда «Дуже високої кухні», але, на відміну від цього закладу, пропонують страви в меню. 

Локація: «Дах» позиціює себе як «ресторан на даху міста» й має одну з найбільших терас у центрі Львова з панорамою на міські дахи, розповідають у команді. Заклад запустили як сезонний формат і зараз він не працює, але наступного року може перейти на постійний режим роботи.  

Де: площа Ринок, 14

Instagram

7. Jam Cafe на «Фабриці повидла»

Формат: Jam Cafe – це заклад у межах нового простору Jam Factory («Фабрики повидла»), яким оперує івано-франківська мережа «23 ресторани» (Urban Space 100, Fabbrica, PromBar). Формат кафе описують як необістро: «Ми намагаємося подавати страви ресторанної кухні в більш звичному й традиційному форматі», – коментують The Village Україна в команді. 

Локація: Також у межах Jam Factory запустили коктейльний бар Jam Bar. Ресторан розташований у новому приміщенні на території головного корпусу комплексу, а бар працює в чотириповерховій вежі колишньої фабрики.

Меню

Де: Jam Factory, вулиця Хмельницького, 124

Instagram

6. «Бар-ферма» «Інші» на Федорова

Формат: «Інші» – це коктейльний бар від засновників однойменного бістро Євгена Клопотенка й Інни Поперешнюк. Спочатку заклад працював у межах бістро, а згодом переїхав на окрему локацію на вулиці Федорова. Подають алкогольні коктейлі з овочів і фруктів, щоби сприяти розвитку й популяризації фермерських продуктів серед українців. Наприклад, це коктейлі на основі пшениці, вʼяленого гарбуза й кропу, квашених огірків і фермерських суниць.

Локація: Спочатку заклад працював у межах бістро «Інші», яке відкрили у 2022 році на Соборній площі, а згодом переїхав на окрему локацію на вулиці Федорова.

Меню

Де: вулиця Федорова, 12

Instagram 

5. Ресторан корейської кухні Kim Kimchi на Лесі Українки

Формат: Kim Kimchi – це ресторан корейської кухні з барбекю. Перший заклад у Львові після запуску в Києві відкрили на вулиці Лесі Українки. У меню, наприклад, боули, рамʼюн і піпімбап, а також корейське барбекю. 

Локація: Працюють у приміщенні на вулиці Лесі Українки неподалік від Вірменського собору. Ресторан займає перші два поверхи чотириповерхового мурованого житлового будинку, спорудженого наприкінці 17 століття як елемент забудови колишнього вірменського кварталу. На стінах намалювали комікс, ескізи для нього зробила молода українська художниця Єлизавета Девяткіна, а розписом на стінах займався монументаліст Олексій Надточенко.

Меню

Де: вулиця Лесі Українки, 14

Instagram

4. Бістро «Мрійники» на проїзді Крива Липа

Формат: «Мрійники» – це бістро від шеф-кухаря Олександра Цвігуна, який здобув перемогу в телешоу «МастерШеф. Битва сезонів». Окрім основних страв із «твістами на світові хіти», пропонують піцу й пасту, а до страв – коктейлі й вино. 

Локація: Працюють у приміщенні на проїзді Крива Липа. Інтерʼєр «Мрійників» створила студія Ponomarenko Bureau. У будівлі відновили підлогу й оригінальні двері, щоби зберегти «унікальний характер простору», кажуть у команді. 

Меню

Де: проїзд Крива Липа, 5

Instagram 

3. Ресторан кримськотатарської кухні «Селям» на Джерельній

 

 

Формат: «Селям» – це ресторан кримськотатарської кухні від ресторатора Алекса Купера. Другий заклад формату (перший із березня працює в Києві) відкрили у Львові. Пропонують страви кримськотатарської кухні в сучасній подачі.

Локація: Працюють у двоповерховому приміщенні на вулиці Джерельній, де раніше відкривали заклад MolodoZeleno. Поки відкрили перший поверх, другий із банкетною залою запустять у 2024-му. 

Меню

Де: вулиця Джерельна, 20

Instagram

2. Міське кафе «Республіка саду» на вулиці Винниченка

Формат: Заклад«Республіка саду» відкрили в пам'ять про його засновника Дмитра Пащука, який раніше запустив у Львові заклади Port Wine Bar і Papi й загинув на херсонському напрямку в березні 2023 року. У кафе готують сніданки, супи та закуски. Меню бару пропонує каву, чай, лимонади, пляшкове пиво, коктейлі та вино.

Локація: Працюють у закладі на вулиці Винниченка біля скверу на валах. Раніше в цьому приміщенні працювала кав’ярня «Кармель».

Меню

Де: вулиця Винниченка, 20-А

Instagram  

1. Ресторан грецької кухні «Колос» біля площі Ринок

 

 

Формат: «Колос» – це ресторан на вулиці Винниченка неподалік від Арсеналу від ресторанних компаній Marymo Group (Marevo та Prostir) і Xoroshi Group (Sino Experimental, Nomad і Lesya Bar). Основа концепції – переосмислення грецької кухні «з українським характером». У меню страви з локальними фермерськими продуктами й на відкритому вогні, наприклад: бурата з печеними перцями та пенірлі з грушею й виноградом. 

Локація: Працюють у приміщенні неподалік від Бернардинського монастиря. 

Меню

Де: вулиця Винниченка, 3

Instagram