Berlin’89 – це новий заклад на вулиці Верхній Вал на Подолі, який спеціалізується на вині та коктейлях. Відкриття в тестовому режимі відбулося на початку грудня.

Фото: Євген Карєв для The Village Україна

Концепція

Berlin’89 – це заклад поблизу Контрактової площі, який відкрили подружжя Віталій Лаптенок і Надія Наймушина, а також бар-менеджери Єгор Переход і Василь Сапунков. Лаптенок переїхав із Білорусі в Україну вісім років тому, він є співзасновником компанії Genesis Media та відповідає за венчурний фонд Flyer One Ventures. Розповідає, що протягом тривалого часу хотів відкрити власний бар. «Для мене заклад – це передусім про спільноту і третє місце, куди люди можуть приходити, щоб підтримувати зв’язки з друзями», – розповідає Лаптенок.

Додає, що до реалізації давнього задуму з Надією перейшли зараз, тому що знайшли команду, яка могла надати експертизу із запуску бару. «Після подій 2020 року в Білорусі закрили цілу низку закладів, чимало класних барменів залишилися без роботи. Для нас це була можливість використати їхній досвід і створити щось разом у Києві», – пояснює Лаптенок. За Berlin’89 відповідають бар-менеджери Єгор Переход, який запускав мінські бари Alcoholy та Vershy, та Василь Сапунков, який працював у El Pushka та Kew London, а також є співзасновником київського Fino.

 Berlin’89

Де: місто Київ, вулиця Верхній Вал, 22

Коли: 12:00–00:00 (з неділі до четверга), 12:00–02:00 (п’ятниця та субота)

Instagram

Концепцію Berlin’89 побудували навколо Берліна, а гасло обрали: «Винний бар для вільних людей». «Для нас Берлін – це передусім про свободу й гуманізм, – пояснює вибір назви Лаптенок. – Адже після падіння Берлінської стіни ми всі думали, що такі речі, як свобода слова, гуманізм і демократія прийшли надовго, а зараз, таке враження, вони знову опиняються під загрозою. Своєю чергою у Berlin’89 ми будуємо саме таке вільне місце».

Локація

Berlin’89 відкрили у двоповерховому приміщенні на перетині вулиці Верхній Вал із Костянтинівською неподалік від Контрактової площі. У простору на приблизно 200 м² перший і підвальний поверх, раніше тут працювала мережева кафе-кондитерська «Волконський». Мінус перший рівень попередні орендарі використовували як технічне приміщення, а Berlin’89 вирішили облаштувати знизу ще одну залу та кухню. «Думаю, це краще застосування цього рівня і цих цегляних склепінь», – каже про будівлю XIX століття Віталій Лаптенок.

«Ми хотіли відкриватися тільки на Подолі, – додає засновник. – Частково це десь римується з Берліном, частково ж відходили від того, що на Подолі потрібен саме такий формат, а не, скажімо, класичний коктейльний бар».

На нижньому поверсі для декорування використали рішення з сухоцвітами, відповідав за інтер'єр дизайнер Олексій Чарук

На першому поверсі Berlin’89 гостей зустрічає контактна барна стійка із соляними блоками за склом, столик на двох біля вікна та ще кілька посадкових місць у залі. На нижньому рівні облаштували низьку посадку за столами. За потреби столи можуть відсувати й влаштовувати внизу вечірки, залучати діджеїв планують щоп’ятниці. Окрім того, приміщення знизу можна зонувати для окремих подій, відділяючи частину зали завісою. За інтер'єр відповідав дизайнер Олексій Чарук. 

На запуску в інтер’єрі представили картини білоруської фотографки Кароліни Полякової, надалі планують регулярно оновлювати експозицію та надавати можливість придбати всі роботи. За саунд-дизайн Berlin’89 відповідає Ілля Фролов, він підготував різні формати плейлістів для закладу відповідно до часу доби.

Бар і кухня

Berlin’89 позиціюють як винний бар, але водночас у команді підкреслюють, що працюють не лише у вечірньому форматі. Наразі заклад відчиняє двері з 12:00, запрошують не лише на вино й коктейлі, а й обідні страви, а до кінця зими планують ввести меню сніданків і починати роботу зранку.

У винній карті приблизно 70 позицій, з яких 20–25 віддають по келихах від 110 гривень. «Хочемо, щоб свою пляшку в нас могли знайти й люди, які цікавляться вином, і ті, хто люблять новозеландський «Совіньйон». Будемо динамічно змінювати карту, знайомити гостей із новими позиціями», – каже Єгор Переход. Додає, що пропонують і натуральні й органічні позиції, але пріоритет їм не віддають. Склали винну карту разом із сомельє goodwine Павлом Мнухіним.

З напоїв:

«Рислінг» Schloss Johannisberger Trocken – 190 грн за 150 мл

«Піно Грі» Vigneti Le Monde – 230 грн за 150 мл

«Мальбек» DiamAndes De Uco – 350 грн за 150 мл

«Ґарнача» Bodegas Gran Feudo – 110 грн за 150 мл

«Примітіво» Feudi De San Gregorio – 230 грн за 150 мл

Ampelmann – 170 грн

Trabant Negroni – 170 грн

Franz Beckenbauer – 170 грн

Tiergarten – 170 грн

Brezel Cup – 170 грн

«Передусім ми винний бар, тому до коктейлів підходимо легко, з певною іронією. Але вже помітили, що гості їх замовляють не рідше, ніж вино», – розповідає Василь Сапунков. У назвах у коктейльній карті зробили акцент на асоціації першої ланки з Берліном: наприклад, пропонують коктейлі Checkpoint Charlie на бурбоні, Schnaps Martini на настояній на груші горілці та Currywurst як твіст на Bloody Mary, а також коктейлі на честь футболіста Франца Бекенбауера й астронавта Зигмунда Єна. Усі позиції в карті наразі віддають по 170 гривень.

Серед іншого готують коктейль Stasi Spritz з ігристим вином і вермутом, надалі планують додати ще кілька змішаних напоїв на основі вина. Ще одна рекомендація – Telman’s Beach, який назвали на честь пляжу на Кубі, що його Фідель Кастро подарував Німецькій Демократичній Республіці. Готують коктейль як твіст на Daiquiri, до традиційного білого рому, соку лайма й цукру додають бальзамік і томати. Окрім того, в меню є моктейлі: наприклад, Rooibos Strasse із чаєм ройбуш (110 грн) і безалкогольна версія глінтвейну (110 грн).

З меню:

Дзадзикі з пітою – 80 грн за 150 г

Паштет із курячої печінки – 160 грн за 180 г

Фо бо – 170 грн за 450 г

Тартар із телятини – 220 грн за 210 г

Качина грудка з морквяним кремом – 240 грн за 280 г

Судак у томатному соусі – 220 грн за 280 г

Піта з креветкою – 175 грн

Тунець з авокадо – 235 грн за 180 г

Севіче з дорадо – 190 грн за 220 г

Шоколадний фондан – 110 грн за 150 г

Меню Berlin’89 підготував шеф-кухар Володимир Холодюк, який раніше працював у ресторані «Італійська редакція». «Берлін – це передусім мультикультурне місто, тому перенести це хотілося й на наше меню», – розповідають у закладі. Серед іншого в меню супи на зразок фо бо (170 грн за 450 г) і грибний крем-суп (160 грн за 350 г), піта з креветкою та яловичиною (175 грн), хумус із креветками (220 грн), «Грузинський салат із горіховою заправкою» (160 грн) і деруни зі сметаною та яблучним джемом (160 грн).

З основних страв можна замовити, до прикладу, качину грудку з морквяним кремом (240 грн за 280 г), судак у томатному соусі (220 грн за 280 г) чи курку тандурі масала з овочами (220 грн за 300 г). Як закуски – м’ясне асорті (180 грн за 120 г), п’ять видів сиру (220 грн за 150 г) чи тартар із конини (220 грн за 210 г).