Першу в Україні фабрику-кухню, що годуватиме обідами учнів у трьох громадах, запустили в Бучі, повідомляє КОВА. Це частина реформи шкільного харчування, розпочатої ще до повномасштабного вторгнення РФ.

Щодня на фабриці готуватимуть 10 тисяч порцій обідів. Готові страви охолоджуватимуть за температури 3°С, а потім у спеціальних боксах доставлятимуть до шкіл і садків, де розігріватимуть на спеціальному обладнанні.

До шкіл Бучанської громади їжу почнуть доставляти вже в січні 2024 року. Пізніше гарячі обіди постачатимуть також школярам у Немішаївській і Бородянській громадах.

Будівництво кухні тривало вісім місяців. Окрім кращого забезпечення шкіл харчуванням, проєкт сприятиме економічному розвитку області і створенню нових робочих місць, відзначають у КОВА. 

Другу фабрику планують збудувати в Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня близько 14 тисячі учнів і дошкільнят у п’яти громадах Лозівського району.

Проєкт фабрики-кухні на Київщині реалізували за ініціативи першої леді Олени Зеленської й за підтримки американського мецената Говарда Баффета. Фундація Баффета The Howard G. Buffett Foundation протягом року також фінансуватиме витрати на виготовлення гарячого харчування.

   

Реформа харчування в школах стартувала 1 вересня 2021 року. До 1 січня 2022 року тривав перехідний період, але з початку року всі школи мали перейти на нове меню. Збірник рецептів для харчування дітей у школах розробив шеф-кухар Євген Клопотенко.

Модель фабрики-кухні – одна з трьох оделей організації харчування дітей, що були розроблені й затверджені в межах реформи. Ще однією моделлю є варіант, коли один шкільний заклад з оновленим обладнанням, готує для багатьох інших, пояснювали в КОВА.

Фото й обкладинка: КОВА