Шеф-кухар Євген Клопотенко презентував збірник рецептів для харчування дітей у школах, а також показав план впровадження проекту в шкільних їдальнях по всій Україні, передає кореспондент The Village Україна з місця події.

«Наш проект – це корисна бактерія, яку ми вводимо в систему харчування в школах. Вона повинна вижити у цьому середовищі, почати вбивати погані речі та створювати хороші. Ми починаємо з малого: надаємо збірник рецептів для шкільних їдалень, які всі охочі заклади можуть почати впроваджувати.

До кінця травня за допомогою канадського гранту, який ми отримали, зможемо об’їхати п’ять регіонів і на місцях показати, як це може працювати. У планах – щоб до 1 вересня 2020 року до проекту долучилося якомога більше шкіл. Наступний крок – комунікація із законодавчими органами, аби закріпити цю ініціативу», – коментує Клопотенко The Village Україна.

Новий збірник рецептів викладуть у вільний доступ на сайті найближчим часом.  Збірник рецептур, який зараз використовують школи, був виданий 1957 року, після чого його корегували в 1984 і 1991 роках.

До нового збірника увійшло 110 рецептів, які розробив шеф-кухар Євген Клопотенко. Першим етапом проекту стане введення збірника рецептів у шкільні їдальні.

За новими рецептами у шкільному меню, зокрема, зменшено кількість солі, залучено локальні продукти (наприклад, гарбуз) і дозволено додавати перець, кріп та петрушку (раніше не можна було).

Бюджет на одну дитину становить 15 гривень. У другому етапі впровадження проекту планують залучити не тільки бюджетні кошти, а й гроші батьків, тому бюджет може зрости. 

Найближчим часом у МОЗ мають затвердити ці методичні рекомендації як вимоги, відповідний указ стосовно нового меню у школах створять спільно МОЗ і Міністерство освіти.


Команда Євгена Клопотенка отримала грант на написання та впровадження збірника рецептур для харчування в шкільних навчальних закладах від «Фундації Ашан» для молоді у 2017 році.

Обкладинка: Євген Клопотенко