Jam Cafe & Jam Bar відкрили на території «Фабрики повидла» (Jam Factory) у Львові. Це перші заклади івано-франківської мережі «23 ресторани» (Urban Space 100, Fabbrica, PromBar) в місті.

Бар розташований у чотириповерховій вежі колишньої фабрики, а ресторан – у новому приміщенні на території головного корпусу комплексу.

За дизайн обох закладів відповідала команда Balbek Bureau. Декор для кафе й бару також розробляла Meraki Objcts.

Jam Cafe

Формат кафе описують як необістро: «Ми намагаємося подавати страви ресторанної кухні в більш звичному й традиційному форматі», – коментує The Village Україна менеджерка Jam Cafe і Jam Bar Анастасія Слюзар. Вона додає, що кухня побудована за принципом no waste.

Однією із «фішок» меню називають «сирник із кров’янки». Також у закладі можна придбати авторський джем від мережі «23 ресторани», який складається із 23 видів ягід, а також містить сироп бузини, мак і цукор.

Також використовують локальні продукти від українських виробників. Наприклад, гриби замовляють на Закарпатті (там вирощуть азійські сорти, як-от шиїтаке чи еринги). Із них готують грибну юшку, «місо-суп із карпатським колоритом», розповідає Слюзар.

Загалом меню містить близько 20 позицій, більшість із них – холодні й теплі закуски, які водночас є «досить самостійними стравами», каже менеджерка. Також у меню – кілька видів супів, основні страви й десерти. Крім того, десерти й випічку можна придбати з вітрини. Меню планують розширювати, зокрема додавати сніданки.

У барі ресторану подаватимуть натуральні вина та коктейлі, побудовані на смакових дескрипторах вина, тобто з інших напоїв, міцних і безалкогольних, «будуватимуть» смак вина, пояснює бармен Богдан.

Jam Bar

У барі, який розташований в приміщенні вежі, подаватимуть міцний алкоголь, класичні і авторські коктейлі. До алкоголю можна буде взяти легкі закуски і крафтові сири.

«У цьому приміщенні небагато місця, тому бар зробили «компактним» і «контактним». У майбутньому можна залишити лише розмовний формат, де не буде меню», – коментує менеджерка Анастасія Слюзар.

У інтер’єрі бару та кафе використовували природні матеріали, як-от дерево чи камінь. Улітку планують відкрити тераси в обох закладах.

  

де

вулиця Богдана Хмельницького, 124, територія «Фабрики Повидла» (Jam Factory)

Instagram (кафе)

 

Instagram (бар)

   

Центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center («Фабрика повидла») ревіталізували в районі Підзамче у Львові понад вісім років. Простір облаштували на території колишньої фабрики спиртових напоїв «Йозеф Кронік і син», де в радянський час виготовляли повидло, пастилу й томатну пасту. 

З 2009 року приміщення заводу почали використовувати місцеві художники, які назвали комплекс «Фабрикою повидла». У 2015 році фабрику придбав швейцарський меценат та історик Гаральд Біндер, а через кілька років організація Harald Binder Cultural Enterprise отримала дозвіл на реконструкцію та будівництво. Крім виставкових просторів і ресторану з баром, у центрі сучасного мистецтва є сцена для театральних вистав, кінопоказів і концертів; художня резиденція-майстерню; а також енергоефективна парковка й зелений ангар.

Редакція The Village Україна розповідала про будівництво Jam Factory до та під час повномасштабної війни, вплив мистецького центру на район Підзамча та співпрацю із міською владою у процесі ревіталізації.