Відеогра Stray вийшла на ігрових консолях PlayStation і персональних комп’ютерах 19 липня. Це гра, у якій головним героєм є кіт. Stray вже отримала схвальні відгуки та стала феноменом соцмереж, тому ми вирішили розповісти про гру детальніше.

ОК, тобто це дійсно гра про кота?

Трейлер гри Stray

Так, упродовж усієї гри ми керуємо котом. Одні з перших дій, які можна зробити в Stray – почухати спинку об інших котів і подерти стіну кігтями. Одразу знайомлять нас і з базовим функціоналом: окрему кнопку передбачили для того, щоб нявкати.

У наступні кілька годин ігрового часу головний герой буде шукати своїх друзів у похмурому кіберпанковому світі, але залишиться час і на котячі забавки: погратися м’ячем, побігати клавіатурою чи фортепіано або просто поспати на теплому місці. Якщо маєте вдома котів як домашніх улюбленців, будьте готові до того, що вони можуть почати ревнувати вас до протагоніста Stray; з реакціями котів на гру вже створили окремий Twitter-акаунт.

via GIPHY

Більшість часу в Stray кіт пересувається багаторівневим містом, видираючись на будівлі та меблі в інтер’єрі. Просту механіку платформерів гра врізноманітнює головоломками й екшн-сценами, здебільшого з утечею від місцевих монстрів. 

Гаразд, із котом зрозуміло, а про що взагалі гра?

Stray не можна назвати «симулятором кота» – одного тільки функціоналу головного героя було б недостатньо для повноцінної гри. Разом із рудим протагоністом ми досліджуємо антиутопічне місто, яке нагадує Лос-Анджелес із «Того, хто біжить по лезу» або Гонконг майбутнього (саме одному з районів Гонконгу розробники присвятили першу версію Stray ще у 2015 році). Інформацію про цей світ нам видають поступово, гравців мотивують вивчати його самостійно завдяки збору артефактів і комунікації з неігровими персонажами.

У світі Stray не залишилося людей, його населяють тільки роботи та монстри. З першими можна комунікувати та взаємодіяти, а від других доведеться тікати. Спілкуватися з антропоморфними роботами з екранами замість облич кіт може завдяки розумному безпілотнику B-12, який супроводжує його в дорозі. Коли він не активний, B-12 займає місце в рюкзаку на спині кота. 

Але я давно не грав(-ла) в ігри. Мені буде цікаво?

У Stray досить низький поріг входу, перші кілька годин гри не стануть проблемою, навіть якщо це ваша перша гра. До керування камерою та «паркуру» дахами гравця (і кота!) готують поступово. Навіть у сценах із монстрами у гравців-початківців особливих проблем виникати не повинно, допомагає розумна система точок автозбереження. Для котячих стрибків між будівлями своєю чергою продумали максимально просту систему: для того, щоб перестрибнути на іншу платформу, треба підійти до активного місця та натиснути одну кнопку.

via GIPHY

У доступності для гравців без великого досвіду Stray схожа на інші проєкти видавця Annapurna Interactive. Компанія була заснована як ігровий підрозділ кіностудії Annapurna Pictures, що відповідальна, наприклад, за фільми «Влада» Адама Маккея, «Суєта по-американськи» Девіда О. Рассела та «Примарна нитка» Пола Томаса Андерсона.

Акцент на історію та незалежних творців Annapurna роблять і в іграх: серед уже відомих, до прикладу, медитативна Journey, наративні Gone Home, What Remains of Edith Finch і Kentucky Route Zero, а також метаексперименти The Unfinished Swan і Maquette.

Як зіграти в Stray?

Stray вийшла на платформах PlayStation 4 і PlayStation 5 і на персональних комп’ютерах у магазині Steam. У Steam гру можна придбати за 399 гривень, а в PlayStation Store – за 949 гривень. Окрім того, Stray доступна на PlayStation безоплатно за умови підписки на нещодавно оновлений сервіс PS Plus: у режимі PS Plus Extra (2149 гривень на рік). 


 Про інші нові ігри сезону ми розповідали за посиланням. А тут збирали головні ігри, на які чекаємо у 2022 році.

Обкладинка: PlayStation