Фестивальники повертаються на «Метробуд» у другий день Brave! Factory. Дорогою до промзони на Борщагівці обговорюють, на скільки цінною може бути фестивальна лабораторія, яка перевіряє якість наркотиків, та як максимально ефективно відпочити за коротку перерву між походами на дводенний Brave!. Про першу ніч фестивалю читайте у попередньому репортажі The Village Україна.

Фото: Євген Карєв

На найближчому до входу майданчику – Tokar – день відкривають резиденти Closer Borys & Noizar. Фестиваль лише розігрівається, але на танцполі вже вистачає людей. Відразу після тут вмикається Evan Baggs.

Усі поверхні промзони, на яких можна сидіти чи лежати заповнені – поки на вулиці не стемніло, Brave! переводить подих на головній алеї або біля фудкортів.

«Прийміть те, що ви не встигнете на виступи усіх артистів, і ви почуватиметеся краще», – така порада дістається нам у лотереї фестивальних передбачень, які роздають організатори.

Найбільший танцпол фестивалю – Angar – у другий день Brave! йде у відпустку. Виступи тут закінчилися ще рано вранці. Закривала його українська діджейка Nastia. Вдень більшість фестивальників збираються на сусідньому майданчику – Depo. Як і на попередніх фестивалях, цю сцену розмістили максимально далеко від входу. Цього разу до нього треба прямувати через міст над штучним озером та пройти через технотанцпол Angar.

Неподалік сцени Cement, де перед кількома десятками людей грає Яна Понура (Ponura) охоронець просить спуститися гостей Brave!, які вирішили вилізти на дах одного з цехів заводу. Пояснює: цей дах – вже не територія фестивалю. І взагалі – краще дахами не гуляти, бо серед «молодьожі» можуть виявитися «п‘яні або неадекватні».

Виявилось, що не всі прочитали застереження організаторів, які неодноразово повторювали – «зона промислова, завод напівдіючий – дахами, кранами та іншими об’єктами не лазимо і взагалі турбуємось один про одного». Фестивальники турбуються: один з хлопців пояснює іншим «руферам», чому безпечніше спускатися повернувшись обличчям до сходів.

Вже за дві години ситуація на Cement зміниться повністю – на лайві Spekulant танцпол повний, а на виступі YOURA стає зовсім тісно. На Brave! влаштували перший український виступ свіжого хіп-хоп проєкту продюсера та артиста Юрія Бардаша. Загалом це другий концерт YOURA – вперше його презентували на московському Bosco Fresh Fest наприкінці червня.

«Щас будет жесткий репчик, я буду орать именно», – дівчата в перших рядах починають галасувати ще на саундчеку. Бардаш з’являється на сцені у кімоно. «Опишите ваше состояние! Что вы чувствуете?». «Это Юра!», – Бардаш акцентує на наголосі на другий склад у назві проєкту. Поруч із Бардашем на сцені барабанщик «Вагоновожатых» Станіслав Іващенко та басист «Димної суміші» Ігор Гержина.

Після YOURA сцену окупує проєкт з американського «міста моторів» Detroit in Effect.

У цей час у напрямку фудкорту проходить група молодих людей. Хлопці повністю мокрі від поту та без футболок – вони щойно з танцполу Topka. У другий день фестивалю за цей танцпол відповідають Тимур Баша (арт-директор Closer) з Yone-ko (Японія), Carlos Souffront (США), проєкт Жені Яременка (Pahatam) O’Fourty Four, резидент Closer з Румунії Rhadoo.

На сцені Tokar вже триває лайв французького проєкту dOP. До виступу французів як вокалістка на кілька треків долучається Alina Pash. Тісно не лише перед сценою, а і навколо павільйону. Не проштовхнутися. Згодом сцену закриватимуть Pavel Plastikk & Jazzmate та Red Axes.

На рік прощаємось з усіма 6 танцполами, 16 арт-об’єктами, цехами, ангарами та чайними зонами Brave! Factory Festival. Радимо таксистові навіть не намагатись під’їхати до входу на фестиваль – краще пройтися кілька метрів до перехрестя, аніж потім пів години намагатися розвернутися на запаркованій вулиці серед десятків таксі.

Фото: Євген Карєв

Матеріал підготовлено за підтримки