«Станцію метро «Мостицька» будують з опалубок, з яких споруджували сцену на першому Brave. Так тісно переплітається життя фестивалю і заводу», – розповідає Сергій Вел, співорганізатор Brave! Factory. Третій рік поспіль фестиваль електронної музики влаштовують у київській промзоні на заводі «Метробуд».

Напередодні Brave! Factory 2019, який відбудеться 24-25 серпня, гуляємо новими локаціями фесту. Що нового чекати цього року – розповідають співорганізатор Сергій Вел і кураторки візуальної програми Дарія Шевцова та Олександра Погребняк.

Фото: Марго Дідіченко

Потрапити на фестиваль

На територію можна буде потрапити, як і торік – через центральний вхід на завод «Метробуд». На головній алеї орієнтиром для відвідувачів уже традиційно будуть кількаметрові літери BRAVE, зроблені зі шматків промислового обладнання. «Це наша візитна картка вже третій рік. Цього року ми їх трохи переробили», – розповідає Вел.

Сцени

На Brave! Factory 2019 буде шість сцен і танцполів. Сцени Topka, Cement та Garden зберегли локації, Depo та Angar – перенесли на нові майданчики. Новою сценою буде Tokar, вона відкриватиме фестиваль. Якщо порівнювати з минулим роком, тепер територія заходу є компактнішою.


Tokar

Зліва від кількаметрових літер BRAVE на вході – перша локація фестивалю. Нова сцена прилягає до токарного цеху, тому її назвали Tokar.

Tokar відкриватиме фестиваль – о 20:00 на сцену вийде одеське жіноче тріо Chillera. Далі у лайнапі: ГШ, Shortparis, POEXXXALI, When Saints Go Machine. Ближче до світанку виступи закінчаться і сцена відновить роботу вже у неділю.

Сцена і танцпол будуть під накриттям, що прилягає до будівлі. Справа від неї розташують інсталяцію – кількаметровий старий кран чорно-жовтого кольору, на якому буде підвішений тент діаметром 12 метрів. Під тентом можна буде відпочити у лаунж-зоні.


Topka

Topka – торішній танцмайданчик, розміщений у двоповерховій будівлі котельні. Завдяки цьому приміщенню раніше опалювали весь завод. Нині там працюють кочегари, тому стіни покриті кіптявою. «Нам доведеться сильно попрацювати, щоб вичистити її (локацію). Зараз тут справді як у топці», – каже Сергій. На стінах збереглися елементи декору з минулого року, зокрема бутафорні труби. На стелі головного майданчика встановлять величезні вентилятори.

Сцена – як і торік – буде розміщена на другому поверсі будівлі. Зліва від входу буде дві сцени для артистів, справа – танцпол і бар. Тут гратиме хаус та жорстке техно, каже Вел. У лайнапі: Jana Woodstock, Neil Landstrumm (live), Bejenec (live).

На цій локації облаштують кілька зон для відпочинку – у саду біля будівлі та на другому поверсі у просторі за вивіскою «Кімната відпочинку». На першому поверсі розмістять кілька артоб’єктів.


Garden

Ще одна локація, яку залишили з минулого року – Garden. У саду під деревами можна буде розслабитися під спокійну музику. Тут гратиме Don’t DJ, Disco Ma Non Troppo та українські музиканти Nastya Vogan, Mlin Patz, Bryozone, Acid Jordan

Ця сцена почне працювати у неділю зранку. На вході у Garden буде можливість придбати мерч фестивалю та речі від концепт-стору «24:00».


Cement

Ця фестивальна локація розташована між високими круглими цегляними ємностями, у яких зберігали цемент. Торік тут відбулося відкриття фестивалю. Це один з основних музичних майданчиків, який працюватиме два дні. Тут також розташують головний бар фесту.

У лайнапі: хіп-хоп від Shabazz Palaces, Аліна Паш, Ata Kak, «Вагоновожатые», Anthony Rother. На другий день заходу тут відбудеться перший концерт сольного проєкту Юрія Бардаша – Youra, а також лайви від Spekulant та Model 500.

Для відвідувачів обладнають танцмайданчик і балкон, з якого можна буде спостерігати за виступами. Ємності для цементу підсвітять. «У заводу чудова архітектура, тому найкраще, що ми можемо зробити – це привернути до неї увагу», – пояснює Даша.


Angar

Головна техносцена зберегла назву, але змінила локацію. На цей майданчик можна буде потрапити лише через міст, який збудують організатори. Територію під мостом мають заповнити водою, щоб створити штучне озеро. Наразі там лише пісок і калюжі, але «не хвилюйтеся, все встигнемо збудувати», запевняє Вел.

Територіально міст буде ліворуч від Garden та праворуч від Cement. Він входитиме у велике вікно будівлі, де буде сцена Angar.

З моста відвідувачі спускатимуться на подіум. «Тут зберігається обладнання, яке не могли прибрати, тому вирішили обіграти», – пояснює Вел. Можливо, простір розділять на дві частини великою чорною шторою. Над сценою висітиме кругла підтримувальна конструкція, яку використовують у шахтах. Вона буде головним елементом оформлення технозалу.

В Angar можна буде вриватися під Voin Oruwu, Dubfire, Marcell Dettmann, Jeroen Search. Завершить ніч виступ діджейки Nastia.


Depo

Цей майданчик теж змінив локацію. Два роки він розташовувався у протилежній від входу частині території. Цього року його перенесли, щоб територія фестивалю була компактнішою. Depo буде поряд з Angar. На першому Brave поряд з цією локацією розміщувався танцпол Container.

«Depo – найбільш зелений танцпол з різними невеликими архітектурними формами типу гаражиків. Це так круто, що вдалося знайти настільки схожу по духу територію», – розповідає Даша про схожість торішньої та нової локацій.

Depo – сцена із хаусом. «Тут, зазвичай, закінчується ранок на Brave». Музиканти – Raphaёl Top-Secret, Igor Glushko, Oskar Offermann & Edward – виступатимуть під абрикосом.

Посередині локації вже встановили великий контейнер із написом «We Bad». Під ним буде дах і лаунж-зона. Також на території Depo розмістять бари та зони для відпочинку.

Фудкорт

Поїсти на Brave можна буде у двох локаціях. Перша – поряд зі сценою Cement. Стенди цього фудкорту вже зібрали із заводських бетонних блоків.

Друга локація фудкорту буде між сценами Angar та Depo. Тут розташують десять точок стритфуду та камеру схову, де можна буде залишити речі. Посередині фудкорту обіцяють зробити цікавий світловий акцент – встановити триметрову люстру з різних технічних деталей.

Арт

На території фестивалю будуть розміщені артоб’єкти. У їх створенні максимально використовували простір заводу та уникали стилізації. «У нас буде кілька робіт, які дозволять відчути себе на заводі, який ще вчора працював. Для нас важливо залишати слід присутності заводу», – пояснює кураторка Даша.

Наприклад, поряд зі сценою Topka розташують артоб’єкт Тимофія Максименка. На фестивалі він презентує аудіоперформанс, під час якого кожен зможе за допомогою контролера «міксувати» звуки заводу.

В ангарі дорогою до сцени Garden експонуватимуть роботу Дани Косміної – відеоінсталяцію із записами з цехів заводу, у які не можна потрапити під час фестивалю.

Мапа фестивалю

Матеріал підготовлено за підтримки