Український гурт «ДахаБраха» створив кліп до нової пісні «У горлі ком» зі світлин та відео з укриттів, які надіслали українці.

Гурт записав пісню у live-режимі та прагнув створити до неї «просте, але пронизливе відео». Для кліпу попросили українців надіслати «родинні» фото з укриттів, наприклад, із ванної чи коридору та з домашніми улюбленцями, і загалом світлини та відео, що показують, як українці переживають російські бомбардування.

«ДахаБраха» створили чотири пісні на початку 2024 року під час репетицій, які тривали тиждень. Для редакції The Village Україна учасник гурту Марко Галаневич розповів, що композицію «У горлі ком» створив у одну з таких ночей. «Вона не зовсім притаманна нашій творчості, тому я очікував, що коліжанки можуть забанити. Але дівчата і Влад Троїцький відреагували схвально», – каже Галаневич.

«Ми б хотіли нагадати світові про те, за яких умов живуть українці останні два роки. А також знову просити про підтримку як звичайних людей, так і урядів західних країн», – додає Галаневич.

«Ми неймовірно вдячні всім, хто відгукнувся і надав свої зображення для цього проекту», – зазначають «ДахаБраха». В описі до відео розмістили посилання на петицію до урядів ЄС із закликом використати російські заморожені гроші на підтримку й відбудову України.

 

Український гурт «ДахаБраха» анонсував світовий тур до 20-річчя творчості. Європейська частина туру триватиме з 14 листопада до 14 грудня включно. Гурт дасть концерти в 16 країнах: Польщі, Чехії, Німеччині, Данії, Фінляндії, Латвії, Норвегії, Швеції, Швейцарії, Бельгії, Іспанії, Португалії, Австрії, Угорщині, Словаччині й Ісландії.

   

У 2022-му «ДахаБраха», зокрема, виступили на Glastonbury – найбільшому фестивалі Великої Британії й одному із найвідоміших музичних фестивалів світу. «ДахаБраха» запросили на Pyramid Stage – це головна сцена фестивалю, на якій також виступали Пол Маккартні, Біллі Айліш і Ноел Ґаллагер. Виступ українського гурту відбувся в день, коли на сцену також виходили Кендрік Ламар і Lorde. Ми запитували фронтмена гурту Марко Галаневича, як це було. Також редакція The Village Україна говорила із засновником гурту «ДахаБраха» Владом Троїцьким.