Glastonbury – найбільший фестиваль Великої Британії й один із найвідоміших музичних фестивалів світу. У 2022-му фест святкує 50-й ювілей, до того ж він відбувся вперше за три роки через пандемію. Запросили виступити цьогоріч одразу кількох українських музикантів: постійних учасників головних музичних фестивалів світу «ДахаБраха» й українських зірок «Євробачення» Kalush Orchestra, Джамалу та Go_A. Окрім того, у перший день фестивалю на одній зі сцен показали відеозвернення президента України Володимира Зеленського. The Village Україна розпитав українські гурти про виступи на Glastonbury і використання цієї сцени для привернення уваги до війни в Україні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«ДахаБраха» можна назвати найбільш успішним українським музичним гуртом у тому, що стосується турів за кордоном і виступів на великих фестивалях. До прикладу, виступи на європейських фестивалях Sziget і Roskilde та американському Bonnaroo у 2016 році вони закріпили першим виступом на Glastonbury. Співзасновник гурту Марко Галаневич свого часу розповідав The Village Україна про особливості виступу на фестивалі, надто за поганої погоди: «Там люди постійно по коліно в болоті. Хтось отримує від цього задоволення, а я – ні». Утім, цього разу на Glastonbury пощастило з погодою, а «ДахаБраха» запросили на Pyramid Stage – це головна сцена фестивалю, на якій також виступали Пол Маккартні, Біллі Айліш і Ноел Ґаллагер. Виступ українського гурту відбувся в день, коли на сцену також виходили Кендрік Ламар і Lorde.

Марко Галаневич


фронтмен гурту «ДахаБраха»


Цього разу ми виступили на головній сцені Glastonbury, що, звичайно, дуже почесно. Думаю, це те, чим можна пишатися – особливо враховуючи те, що з нами на фестивалі виступили ще троє українських виконавців. Наприклад, ми виступили на Pyramid Stage разом із Джамалою, оскільки в нас є спільна пісня.

Ми раді, звісно, що виступ відбувся. Але водночас це наш біль – усвідомлювати, що зараз відбувається з нашою країною. Буквально вчора ми переживали через [нові ракетні удари] по Києву й інших містах України. Зруйновані будинки, люди, які загинули – це все через російські ракети. Про це ми маємо говорити, розраховуючи на підтримку цивілізованого світу.

Ми бачили зі сцени [Glastonbury] величезну кількість наших прихильників, бачили українські прапори. І це нас, звичайно, надихало. Ми відчули солідарність і розуміння британської публіки, коли розповідали про те, що відбувається в Україні. Це для нас дуже важливо – не просто грати концерти, а й доносити певні політичні меседжі: що нам потрібна підтримка цивілізованого світу, що ми не можемо самі вистояти в боротьбі з цим вселенським злом, яке навалилося на нас. Про це ми говорили й зі сцени, і в кількох інтерв’ю, зокрема для BBC.

Переможниця «Євробачення-2016» і володарка премії «За визначне лідерство артиста» «Атлантичної ради» Джамала приєдналася до «ДахаБраха» на Pyramid Stage для виконання спільної пісні «Заманили», а також виступила з нічним сетом на фестивальному майданчику Toad Hall. У команді Джамали розповідають, що до останнього не розуміли, чи зможе до співачки у Великій Британії приєднатися її музичний колектив, але врешті музиканти, крім саксофоніста та клавішника Андрія Чмута, дісталися фестивалю в день виступу в суботу. Співачка, яка після початку повномасштабного вторгнення організувала серію концертів у Європі, розповідає, що також встигла відвідати виступи кількох хедлайнерів фестивалю. Приміром, Пола Маккартні, який у 80-річному віці став найстаршим хедлайнером Glastonbury з тригодинним сетом і підняв на сцені жовто-блакитний прапор.

Джамала


українська співачка


Про фестиваль

Знаєте, «Гласто» – це щось типу маленької країни, де панує свобода і рівність. Ті цінності, які розділяють сотні тисяч гостей фестивалю; ті, цінності, за які ми боремося сьогодні. І от нагадування про Україну тут – це нагадування про те, якщо ми не будемо разом, то можемо втратити те, що плекає фестиваль.

У час, коли аудиторія за кордоном починає втомлюватися від війни в інфопросторі, такі культурні нагадування про нас – дуже правильний крок. Вдячна організаторам за звернення Володимира Зеленського на Pyramid Stage.

Вдалося частково послухати Біллі Айліш, Джессі Вейр, Пола Маккартні, Роберта Планта та Bonobo. Живі виступи останніх трьох із цього списку, без перебільшень, вразили.

Про виступ

Гучна реакція аудиторії. До сліз.

Для мене цей виступ став ще однією можливістю поговорити з аудиторією, пояснити, що все те, що плекає фестиваль тут, удома в нас під загрозою. Виступ був у наметі Toad Hall: за концепцією, уся сцена працювала на сонячних батареях, тому на [саундчек] не 30 хвилин, ніяких екранів… Такий літній, теплий вайб, ніби концерт для друзів. Попри те, що це було о 03:00, тент був повним, за що я неймовірно вдячна аудиторії.

А вже наступного фестивального дня мала можливість розділити Pyramid Stage з «ДахаБраха». Як на мене, ми зіграли «Заманили» так, як не робили цього ще ніколи. Задоволена на всі 100%, а зустріч із гуртом – один із найтепліших моментів за останні чотири місяці.


Гурт Go_A, який у 2021 році представляв Україну в фіналі «Євробачення», виступив на Glastonbury в суботу на сцені John Peele Stage. Лідерка колективу Катерина Павленко у спілкуванні з англійськими медіа назвала виступ «здійсненням мрії». «Ви знаєте, що в нашій країні триває війна, – анонсувала вона новий трек «Церковка». – Це пісня про наш біль».

Тарас Шевченко


засновник гурту Go_A


Фестиваль Glastonbury – це одна з найкрутіших речей, які можуть трапитися з музикантом. Я дивився записи виступів моїх улюблених гуртів на цьому фесті й навіть не мріяв, що колись зможу виступити на цій легендарній сцені. До того ж цьогоріч фестиваль святкував своє 50-річчя, до цієї події була прикута увага всієї планети, тому я дуже очікував на цей виступ і дуже переживав.

Фото: Джонатан Даддс для Go_A

Перше, що мене вразило ще до виступу – це кількість українських прапорів на території фестивалю. А від самого концерту в мене тільки одна емоція: я глибоко вражений і шокований тим, що там відбувалося. Наш вихід був уранці об 11:30 – не дуже вдалий час як для фестивального виступу, погодьтеся – але, уявіть, під сценою не було вільного місця! Реакція публіки була неймовірною з першої ж пісні. Такі речі складно передати словами. Попри те, що на фестивалі дуже важливо дотримуватися таймінгу виступу й ані секунди більше, нас дуже кликали на біс, і організатори дозволили нам повторно вийти на сцену! 10 000 людей, які приїхали на фестиваль з усього світу, узялися за руки та заплели разом із нами український традиційний «Шум». Це було дуже емоційно!

Узагалі, для нас було честю привезти на один із наймасштабніших фестів світу нашу українську музику, нашу культуру, нашу мову. У натовпі під час концерту майоріло безліч синьо-жовтих прапорів, які люди принесли із собою, щоб показати нам свою підтримку.

Зараз ми використовуємо кожен концерт і кожне інтерв’ю як можливість прорвати російську інформаційну блокаду у світі та заявити, що Україна – не Росія, що український народ із його прадавньою національною культурою має право на окреме культурне та політичне існування.