Фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова висунули як претендента на премію «Оскар» від України, повідомляє Український оскарівський комітет.

Стрічка змагатиметься за нагороду в категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Члени комітету обирали між п’ятьома фільмами. У національному відборі також брали участь стрічки «Залізні метелики» Романа Любого, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «Терикони» Тараса Томенка та «ШТТЛ» Адрієна Уолтера.

Разом із Мстиславом Черновим над фільмом «20 днів у Маріуполі» працювали фотограф Євген Малолєтка й продюсерка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя, за це всі троє отримали Пулітцерівську премію.

У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок автора стрічки і його колег з Associated Press з оточеного росіянами міста.

   

Стрічка «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішим документальним фільмом в Україні.

Команда The Village Україна переглянула стрічку й розпитала Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.