Видавництво «Човен» випустить збірку репортажів про російсько-українську війну від проєкту The Reckoning Project: Ukraine Testifies.

Збірка має назву «Найстрашніші дні мого життя» й фіксує російські злочини, скоєні під час першого року повномасштабної війни. У видавництві кажуть, що вона також «вказує на шлях до розплати й дає надію на справедливість»: «Попри концентрований біль, тексти цієї збірки перетворюють трагічні спогади на докази, які можуть бути використані в судових процесах».

У книжці, зокрема, розповідатимуть про обстріли вокзалу в Краматорську, ТЦ в Кременчуці, окупацію ЧАЕС, бомбардування пологового будинку в Маріуполі й центру Чернігова, вивезення українських дітей до Росії, утримання цілого села в підвалі школи в Ягідному, переслідування людей й катівні на Херсонщині й Харківщині, окупацію лікарні на Миколаївщині.

 

 

Упорядницею книги стала журналістка й документалістка Наталка Гуменюк. Збірку готували в колаборації із Лабораторією журналістики суспільного інтересу й за сприяння Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

«Якщо так сталося й у вас не було досі сил аж так детально поглинати деталі новин, вичитуватися в історії, я раджу це зробити в цьому форматі. Такі тексти часом діють терапевтично, перетворюючи хаос болю на історію людини, яка не може не захоплювати», – коментує Гуменюк.

Передзамовити книжку можна за посиланням. Вона коштує 350 гривень (згодом ціну підвищать до 450 гривень). Передпродаж стартує з 6 вересня. Передмову до книжки можна почитати тут.

   

The Reckoning Project: Ukraine Testifies – це ініціатива з фіксації воєнних злочинів, яку американська журналістка італійського походження Джанін Ді Джованні співзаснувала з Пітером Померанцевим й українською організацією Лабораторія журналістики суспільного інтересу, очолюваною Наталкою Гуменюк. 

Джанін Ді Джованні – колишня кореспондентка The Times і Vanity Fair, яка також написала книги про Боснію, Сирію й християнські спільноти Близького Сходу. Редакція The Village Україна поспілкувалася з журналісткою про її роботу в Україні.

   

Українське видавництво «Човен» також випустить фотокнигу Old Khata Book зі знімками автентичних сільських хат. Її передпродаж стартує 12 вересня й триватиме до 28 вересня.

Обкладинка й фото: Наталка Гуменюк, видавництво «Човен»