Українська кіноакадемія опублікувала заяву щодо ігрового фільму «Буча», у якій виступила за публічне обговорення зйомок ігрового кіно на основі реальних трагічних подій.

«Тема подій війни Росії проти України потребує максимально делікатного підходу. Зображення трагічних подій в ігрових фільмах у той час, поки триває війна, тягне за собою ризик кон’юнктурного використання трагедії, що ми вважаємо неприйнятним. А проводити зараз у місцях безпосередніх трагічних подій зйомки ігрових фільмів із застосуванням важкої воєнної техніки, піротехніки, із використанням форми російських військових і реконструкцією подій, що містять насилля, – це нагадування про події, тим, хто пережив насилля, і може відбутися ретравматизація жертв цих подій», – ідеться в заяві.

Кіноакадемія закликала кіноспільноту розпочати дискусію на тему доречності й етичності зйомок ігрових і комбінованих фільмів про війну.

Там додали, що дискусії на цю тему вже заплановані. Одна з них відбудеться 2 жовтня в межах кінофестивалю Kharkiv MeetDocs, друга – під час кінофестивалю «Київський тиждень критики» 20–26 жовтня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У вересні 2022 року презентували тизер-трейлер ігрового фільму «Буча», який розповідає про журналіста й правозахисника із Казахстану Костянтина Гудаускаса, який проживав у Бучі й навесні 2022-го врятував із міста понад 200 людей.

Зйомки стрічки заплановані на грудень-січень, а премʼєра – на весну 2023-го. Сценарій до фільму написав Олександр Щур («Побачення у Вегасі», «Я, Ти, Він, Вона»), режисером виступив Станіслав Тіунов (продюсер фільмів «Побачення у Вегасі», «Продюсер», режисер фільму «Молодість»). Знімати фільм планують за кошти іноземних інвесторів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі