Петиція про скасування реорганізації «Довженко-Центру» набрала більше 25 тисяч підписів.

Автор петиції запевняє, що реорганізаця або ж передача колекції національного кіноархіву до «фейкової установи» – це фактична ліквідація центру. А це, зі свого боку, «величезний удар по культурній спадщині й міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна в крові виборює власну ідентичність».

«Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам’ять і може вважатися підривом державності й зрадою національних інтересів», – каже автор петиції.

Тепер петицію має розглянути Кабінет Міністрів України. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.


Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».


Мінкульт, якому раніше підпорядковувався «Довженко-Центр», заявив, що стурбований загрозою цілісності його колекції, й ініціював обговорення з Кабміном долі цієї інституції.

Проти «реорганізації» «Довженко-Центру» виступили культурні інституції й представники кіноспільноти. Звернення до президента оприлюднила Асоціація європейських кіноархівів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі