Перший спіноф «Гри престолів», серіал «Дім дракона», вийде 21 серпня. The Village Україна розповідає, чи можна буде легального переглянути його в Україні. І принагідно – про те, що загалом відбувається з українськими OTT-сервісами.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Це продовження «Гри престолів»?

«Дім дракона» – це приквел «Гри престолів», події якого відбуваються за 200 років до оригінального серіалу. Нова адаптація «Пісні льоду й полум’я» Джорджа Мартіна використовує як першоджерело роман «Полум’я і кров», присвячений Дому Таргарієнів. У «Домі дракона» адаптують другу половину книги, у якій центральною героїнею є Рейніра Таргарієн – дочка короля Візеріса, яка залишається без права на успадкування престолу Семи королівств. Унаслідок цього починається війна за трон, яку у всесвіті Мартіна назвали «Танком драконів».

Трейлер серіалу «Дім дракона»

«Дім дракона» анонсували ще в 2019 році, до розроблення спінофу долучився автор оригінальної книжкової саги Джордж Мартін, а як шоуранери за нього відповідають Раян Кондал (писав сценарії для фільмів «Геракл» і «Ремпейдж» із Двейном Джонсоном і вів серіал «Колонія») та Мігель Сапочнік (режисер епізодів «Гри престолів» на зразок «Битви бастардів»). У головній ролі Рейніри Таргарієн з’явиться британська акторка Емма Д’Арсі, а до інших основних ролей залучили ветеранів британської сцени: Падді Консідайна, Ріса Іфанса й Метта Сміта.

 Про інші нові серіали серпня ми розповідали за посиланням.

Після глобального феномену восьми сезонів оригінального серіалу (і суперечливого фіналу) «Дім Дракона» є одним із найбільш очікуваних серіалів року й головним хедлайнером каналу HBO та стримінгового сервісу HBO Max.

І де його можна подивитися?

Як і «Гра престолів», «Дім дракона» – це ексклюзив преміального кабельного каналу HBO. Також серіал буде виходити в стримінговому сервісі HBO Max, який компанія Warner Media запустила у 2020 році. Ані HBO, ані HBO Max не працюють в Україні.

У Росії HBO й HBO Max співпрацюють з OTT-сервісом Amediateka. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну материнська компанія HBO WarnerMedia заявила про «призупинення операцій» у Росії, а в російських сервісах припинили з’являтися нові епізоди головних серіалів на зразок «Баррі», «Наш прапор означає смерть» і «Ми володіємо цим містом». Утім, наприкінці червня російський сервіс повідомив про повернення ексклюзивного контенту, включно з цими серіалами, а також анонсував прем’єру «Дому дракона» в серпні.

Гаразд, але чи можна буде легально подивитися серіал в Україні?

Коротка відповідь: Так, серіали HBO й HBO Max, а також проєкти каналів BBC One, Showtime, Fox, ABC, Starz і Cinemax доступні в Україні, у сервісі Megogo.

Довга відповідь: Оскільки HBO офіційно не працює в Україні, українські OTT-сервіси співпрацюють з ліцензіатами, які мають права на контент каналу. Тож після відновлення нових серіалів HBO в Amediateka вони почали з’являтися і в Україні.

Ексклюзивним ліцензіатом Amediateka (а отже, і серіалів HBO й HBO Max) в Україні є сервіс Oll.TV, що входить у медіахолдинг Ріната Ахметова «Медіа Група Україна». У квітні 2021 року він став єдиним дистриб'ютором контенту Amediateka в Україні, екслюзивні права на пакет Oll.TV зберігав до листопада 2021 року, коли серіали Amediateka з’явилися в ще одному українському сервісі Megogo.

22 липня 2022 року Oll.TV припинив роботу, сервіс перестали оновлювати після того, як Рінат Ахметов ухвалив рішення про вихід із медіабізнесу й передав ліцензії на канали й видання «Медіа Групи Україна». (За інформацією The Village Україна, Oll.TV може придбати інший український медіахолдинг, наразі ведуться перемовини.)

Чи залишаться серіали HBO на Megogo?

Трейлер серіалу «Дім дракона» з Comic-Con 2022

З огляду на це редакція The Village Україна звернулася до Megogo із запитаннями про співпрацю з Amediateka й вплив на неї закриття Oll.TV, а також про те, чи залишаться серіали HBO й HBO Max на платформі.

У сервісі не відповіли на прямі запитання, але надали короткий коментар: «Серіали HBO й HBO Max залишаються на платформі Megogo. Ми діємо відповідно до вимог американського правовласника, саме він диктує правила легального отримання контенту. Тому аудиторія Megogo й надалі матиме доступ до цього контенту».

Обкладинка: HBO