Музеї в Києві продовжують працювати, хоч деякі з них і призупиняють роботу під час стабілізаційних чи аварійних відключень світла.

«Інверсія 5665» у ЦСМ «Білий світ», ескізи оформлення театральних вистав головної художниці Національної опери в Portal 11, «Любощі» Овідія в Київській картинній галереї, спогади про своїх і чужих у Музеї Михайла Грушевського – зібрали добірку виставок, які варто відвідати в листопаді.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Національний музей історії України у Другій світовій війні

АrtArmor

Бронеплити, які рятували життя українських військових і стали непридатними для використання, перетворили на артоб’єкти. За кожною із десяти бронеплит – історія реального бійця, життя якого захистив двосантиметровий шар кераміки. Перетворювали мілітарність на мистецтво українські художники Юрій Вакуленко, Петро Бевза, Назар Білик, Антон Логов, Олексій Сай та інші.

Першим місцем для презентації стала закрита станція метро «Майдан Незалежності», де артоб’єкти розміщували до Дня захисників і захисниць України. Це проєкт благодійного фонду Ukraine For Heroes і креативної агенції McCann Kyiv, який підтримало Міністерство оборони, ЗСУ, Офіс президента й Мінкульт. Команда планує залучати міжнародні артінституції та світових митців, щоби проводити благодійні аукціони. Броня рятуватиме життя вдруге, бо кошти з продажів перераховуватимуть на засоби індивідуального захисту для українських військових.

Що зі світлом: Цю виставку, а також експозицію «Україна – розп’яття», яку доповнюють у реальному часі, можна оглянути й під час відключень світла, кажуть організатори.


Коли:

точних дат немає, експонуватимуть близько двох місяців

Де:

Нижня Московська брама (вулиця Лаврська, 27)

Скільки:

30 гривень, для школярів і студентів – 20 гривень

Національний центр «Український дім»

«Вікна»

Вікна, розбиті вибуховою хвилею 10 жовтня в «Українському домі», викликали дивну суміш емоцій: від болю до, як не дивно, захоплення. «Сліди руйнувань постали застиглими у склі абрисами птаха, листка, метелика, янгола». Команда центру каже, що це точно не естетизація насильства, а доказ того, що українці живі й прагнуть бачити красу навіть у розтрощених вікнах.

В Українському домі встигли задокументувати сліди руйнувань: на виставці представлять відео Галини Ключковської й графічні роботи Олексія Золотарьова. У межах експозиції також проведуть дискусію «Чи треба склити вікна?»

Фото: Ольга Вієру

Що зі світлом: Кажуть, що відключень не має бути, не працюють лише в разі повітряної тривоги.


Коли:

з 17 листопада до 27 листопада

Де:

вулиця Хрещатик, 2

Скільки:

50 гривень, для деяких категорій людей – вхід вільний

 Мала галерея Мистецького Арсеналу

«Одне з одним. Просторові діалоги»

«Уламки майбутнього, яке так і не настало»: дві подруги-художниці Тамара Турлюн та Інга Леві планували виставку ще до повномасштабного вторгнення. Там символом спальних районів мав стати неоновий аптечний хрест і вже «була помітна тривожність і передчуття того, що оглушило всіх 24 лютого».

Відкриття експозиції переносили й через російські ракетні атаки 10 жовтня, але зараз нарешті можна подивитися на те, як авторки намагаються «відновити зв’язок із минулим, яке тепер видається безкінечно далеким, і подолати привидів, що зазіхають на нашу внутрішню безпеку». Куратори визначають спільність їхньої художньої манери завдяки «досвіду мозаїкування».

Це перша виставка в серії «діалогів», яку планують у Мистецькому Арсеналі. Фінальний проєкт вміщатиме три такі діалоги митців.

Що зі світлом: Мала галерея працює відповідно до графіка стабілізаційних відключень, розклад можна подивитися за посиланням. У разі аварійних відключень обіцяють додатково повідомляти в соцмережах.


Коли:

до 24 листопада

Де:

вулиця Лаврська, 10

Скільки:

вхід вільний

YA Gallery

«Уламки сонця»

Це виставка про пошук світла в повній темряві, а також зміну мислення й наслідки цивілізаційних катастроф для світу, кажуть організатори. Художник Антон Логов поєднує графіку й живопис і називає диск Сонця сакральною формою. На абстракціях – «м’яка магма кольору, що пронизує графічні аерозольні точки».

Що зі світлом: Перед тим, як іти на виставку, радять звіритися з графіком стабілізаційних відключень за адресою галереї.


Коли:

до 26 листопада

Де:

вулиця Хорива, 49-Б

Скільки:

вхід вільний

 Національний музей «Київська картинна галерея»

«Овідій. Любощі» (Аmores)

«Київська картинна галерея» поступово отямлюється після ракетних ударів 10 жовтня й відкриває нові експозиції.

«Любощі» – це назва творів і водночас назва виставки ілюстрацій римського поета Овідія, які переклав українською Андрій Содомора. Проілюстрував збірку ректор НАОМА й «віртуоз лінії в естампі» Андрій Чебикін. До речі, з появою друкованої книги твори Овідія стали найбільш ілюстрованими в Європі (звісно, після Біблії), стверджують куратори виставки.

Три твори Овідія відповідають найбільш виразним проявам любові. «Любовні елегії» оповідають про зародження кохання й пов’язану з цим «духовну мобілізацію». Другий твір, «Мистецтво кохання», – це розповідь про повну взаємність і вміння кохати; третій твір, «Ліки від кохання», пов’язаний із розривом, болем і стражданнями.

Принагідно в галереї можна буде переглянути класичний живопис Анатолія Криволапа (до 15 січня).

Що зі світлом: Відключень поки не було, але якщо вони стануться, музей не матиме технічної можливості працювати.


Коли:

до 11 грудня

Де:

вулиця Терещенківська, 9

Скільки:

100 гривень, виставка Анатолія Криволапа – 200 гривень (50 гривень – пільговий)

 ЦСМ «Білий світ» 

«Інверсія 5665»

Інверсивність не варто відразу сприймати як красивий термін, застерігають куратори спільної виставки Юрія Вакуленка й Олександра Яновича. Протилежність, але попри це, деяка схожість художників натякають на поєднання абсолютно не сумісних речей: «мирного» життя й воєнного досвіду; або комплексу меншовартості, що роками нав’язували українцям, і реальної сили національного духу, що вразив Європу, коментують організатори виставки. Вони викликають глядачів на відвертий діалог про суттєве, але не завжди глибоко осмислене, бо суспільство потребує справжніх емоцій.

Що зі світлом: Відключення тут бувають нечасто, але якщо таке стається, ЦСМ можуть зачинити раніше. Радять стежити за оновленнями у соцмережах.


Коли:

до 20 листопада

Де:

вулиця Євгена Чикаленка, 21-А

Скільки:

вхід вільний

 Portal 11

«Сцена»

На виставці головної художниці Національної опери Марії Левитської показуватимуть ескізи до оформлення театральних вистав, серед яких «Дон Жуан», «Грек Зорба», «Мазепа», «Майстер і Маргарита», «Попелюшка» й інші. З ескізу починаються костюми й декорації, але водночас ескізи – це завершені художні твори, підкреслюють куратори виставки. Це друга частина виставкового проєкту: у 2021 році Portal 11 представляли театральні костюми художниці.

Що зі світлом: Під час відключень працюють.


Коли:

до 4 грудня

Де:

вулиця Трьохсвятительська, 11

Скільки:

вхід вільний

 «Ню арт»

«Жіночність»

Тема оголеної натури зараз і сто років тому: поряд із літографіями радянсько-українського художника Миколи Глущенка представлять роботи Володимира Колесникова, створені за мотивами серії у 2022 році. Швидкість виконання й палке натхнення зіставляють з переосмисленням і медитативністю, аж до ефекту вітражів.

Серію Глущенка «12 ню» надрукували в 1928 році в Парижі, де вона створила сильне враження на французький бомонд, розповідають куратори виставки. Усе тому, що свобода лінії межувала з анархією: художник почав використовувати подряпини, мазки, насічки, прийоми з естампу.

Що зі світлом: Кажуть, що забезпечили безперервну наявність електроенергії, а також додають, що перший поверх галереї відповідає всім умовам укриття, тому працюють і під час повітряної тривоги.


Коли:

до 3 грудня

Де:

вулиця Грушевського, 28/2

Скільки:

вхід вільний

 Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського

«Свої/чужі люди, спомини, речі Паньківської, 9»

Після повномасштабного вторгнення працівники музею блукали порожніми залами з болем і відчуттям дежавю: такі самі кімнати з холодним відлунням були тут й у середині 1990-х років. А напередодні війни, 3 лютого, музей відзначав 30-річчя, з нагоди якого вирішили показати, як протягом цих років вивчали долі речей Грушевських і повертали їх на свої місця: «Часто «чужі» ставали «своїми», дорожили навіть побитими черепками кавових філіжанок, дверними ручками, вхідними дзвінками й іншими, на перший погляд, дрібничками».

Виставка складається з окремих історій, і одна з них – це збірний образ «ми»: голоси мешканців музею на Паньківській, 9, які не відчувають себе чужими одне одному. Це не лише про людей, але й про речі: використовувати чужих речей не варто, бо свої не повернуться, переконані в музеї.

Задум виставки передбачає, що її треба оглядати з екскурсоводом. Записатися на найближчу екскурсію можна за посиланням.

Що зі світлом: Досі не було відключень, але якщо таке станеться, готові проводити екскурсії із ліхтариками та свічками.


Коли:

до 27 листопада

Де:

вулиця Паньківська, 9

Скільки:

100 гривень, пільговий – 40 гривень

 Музей історії Києва

«Віктор Зарецький. Графіка (ретроспектива)»

На виставці представлять понад 90 робіт художника з колекції Олексія Василенка, починаючи від студентських малюнків 1940-х років, закінчуючи зрілими творами 1980-х років. Це роботи в різних жанрах: портрет, пейзаж, анімалістика, жанрові сцени. Виставки графіки Зарецького проводять набагато рідше, його сприймають переважно як живописця, додають куратори експозиції. Організувала виставку творча студія «Білий Ведмідь», а партнером став аукціонний дім Goldens.

Що зі світлом: Відключень не було, працюють за графіком.


Коли:

до 20 листопада

Де:

вулиця Богдана Хмельницького, 7

Скільки:

100 гривень, пільговий – 80 гривень