З початком повномасштабного вторгнення багато музеїв перевезли експозиції за кордон або в інші регіони України та поки не можуть відчинитися повноцінно, але деякі з них уже почали проводити заходи.

«Мистецький Арсенал» відкриває виставку про невизначеність почуттів під час війни, а Національний музей історії України у Другій світовій війні поповнив колекцію експонатів прапором, який був врятований з «Азовсталі». Ми зібрали добірку виставок, які варто відвідати в червні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 «Мистецький арсенал»

Виставка про наші відчуття

«Київ відчувається тепер інакше. І ті, хто вперто залишалися тут під ворожими обстрілами, і ті, хто повертаються зі свого майже біблійного «виходу», сприймають його, може, і не до кінця безпечною, але справжньою домівкою, де «ідилічна краса квітучих каштанів не означає безхмарність».

Тим часом в Одесі «відчайдухи засмагають на замінованих пляжах», а кольорові картини про рідне місто пише художник Юрій Коваленко. Люди звикають до усвідомлення, що, як раніше вже не буде, чи «заколисують свій страх, ховаючи його глибше під оболонкою часом удаваного, а інколи й цілком щирого оптимізму».

Це виставка про амбівалентність емоцій, багатошаровість, неостаточність і невизначеність того, що ми зараз проживаємо. Її характеризують як «доволі сумбурний проєкт», бо «відрефлексувати все, що кожний із нас пережив за перші місяці війни, поки неможливо, і, певно, ще зарано». В експозиції представлені роботи з колекції «Мистецького арсеналу». Частина проєкту – досвід команди «Мистецького арсеналу», зафіксований у форматі відео.


Коли:

з 10 червня до 21 серпня

Де:

вулиця Лаврська, 12

Скільки:

40 гривень – повний квиток, 20 гривень – пільговий


У разі оголошення повітряної тривоги виставка зачиняється, можна пройти в укриття в переході на Площі Слави. Якщо ви не встигнете переглянути виставку через повітряну тривогу, то квиток буде діяти в будь-який інший день роботи виставки.

Виставка KyivPride «Я в Україні / Я поза Україною»

Це виставка, присвячена ЛГБТ+ людям під час війни, які допомагають Україні та які були змушені покинути країну. Там представлять 12 історій квір-людей із різних міст, які зараз займаються волонтерською діяльністю, воюють у лавах ЗСУ, збирають кошти, проводять акції й інформують іноземців про війну в Україні. Три герої, чиї історії ввійдуть до експозиції, будуть присутні на відкритті виставки, яка відбудеться 10 червня.

«ЛГБТ+ людям надважливо залишатися видимими під час війни. Можливо, навіть більше, ніж у мирний час. Уже 8 років частина українців та українок воюють не тільки з росією, а й із небезпечним антигуманістичним поділом на «таких» і «не таких» людей. ЛГБТ+ спільнота також робить великий внесок у перемогу України», – коментує директор KyivPride Ленні Емсон.

На заході збиратимуть кошти для підтримки ЛГБТ+ людей під час російсько-української війни, зокрема, для військових.

На виставку треба попередньо зареєструватися за посиланням. Реєстрація відкрита до 14:00 9 червня.


Коли:

10 червня

Де:

адресу повідомлять після підтвердження реєстрації

Скільки:

вхід вільний за умови попередньої реєстрації

 «Мистецтво воєнного стану. Архів»

The Naked Room разом із ГО «Музей сучасного мистецтва»

Ми переживаємо війну в режимі прямого ефіру: усе фіксується миттєво, і вже за кілька годин витісняється новими інфоприводами. Медійний простір не залишає часу на реабілітацію, водночас митцям потрібна відстань для рефлексії.

Але з початку повномасштабного вторгнення художники також активно реагують на війну своїм мистецтвом, публікуючи твори в соцмережах, а українці на це реагують і коментують. Спостерігаючи за колективним щоденником війни, куратори вирішили створити «живу» виставку, яка буде доповнюватись і змінюватись у реальному часі.

Наприклад, київський художник Олексій Сай трансформував новини з фронту в абстрактні плями вибухів, а художник із Маріуполя Данило Немировський створював роботи в бомбосховищах. Поряд із роботами митців – розплавлена броня російського танка та частина танкового люка («які часи, такі й реді-мейди»).

Виставка триватиме до перемоги. Чи не перший випадок, коли організатори з нетерпінням чекатимуть на завершення експозиції.


Коли:

до закінчення воєнного стану

Де:

вулиця Рейтарська, 21

Скільки:

вхід вільний

  «Україна – розп’яття» та «Сто днів. Війна очима дітей»

Національний музей історії України у Другій світовій війні

Відчути себе в одному з підвалів Гостомеля або побачити ікону, у якій застряг уламок російської міни: «Україна – розп’яття» ще одна виставка про російсько-українську війну в реальному часі.

Комплектувати виставку музейники почали наприкінці березня, після звільнення Київщини та Чернігівщини. На експозиції представлений майже весь ворожий арсенал зброї, а також карта захоплення Києва диверсійними групами. А на початку червня поранені українські військові й очільник української розвідки передали в музей прапор, який майорів над «Азовсталлю».

Переглянути експонати можна у виставковому центрі музею, але частина з них розташована у дворі. До слова, про цю виставку вже написали The New York Times.

Щоб відвідати виставку, радять попередньо замовити екскурсію та записатися за телефоном (044) 285-88-62 або заповнити форму. Однак прийти на виставку можливо і без попередньої реєстрації, за наявності вільних місць на екскурсії.


Коли:

триває у реальному часі

Де:

вулиця Лаврська, 27

Скільки:

50 гривень для дорослих і 30 гривень для школярів. Вартість екскурсії – 150 гривень для дорослих, 70 гривень – для школярів, 300 гривень – іноземною мовою.

Лінк


У разі повітряної тривоги вхід на виставку припиняють. Відвідувачі можуть перебувати в укритті, де є місця для сидіння та запаси води.

Крім того, у новому експозиційному просторі, який відкрився після ремонту, можна буде переглянути українсько-польську виставку «Сто днів. Війна очима дітей». Там представлені приблизно півтори сотні малюнків та аплікацій українських і польських дітей із міста Лодзь.

Ця експозиція працюватиме в Нижній Московській брамі Печерської фортеці до 30 червня. Після завершення виставки частину робіт передадуть українським захисникам на передову.

 YA Gallery

Дмитро Молдованов. Настінний килимок

Хто такі  «ми»? З одного боку, «різні покоління, несхожі заняття, незрозумілі одне одному інтереси, амбіції й уявлення про щастя». Але з іншого, усі ми маємо спільне минуле, вважає художник Дмитро Молдованов: «Хай як би по-різному світ не обертався навколо нас, ми ділимо одне з одним дороги, будинки, дерева під вікном і зчесані в дитинстві від тих дерев лікті та коліна. Усіх нас малих у вікно гукали друзі на вулицю, а з вікон – додому, і кожен роздивлявся той самий килимок на стіні бабусиної хати…»

Художник використовує наївні форми й уникає показної гостроти соціального, а роботи його серії не обтяжені нагромадженням сенсів. Картини радше фіксують антураж і настрій, куди глядач може вписати власну історію.


Коли:

до 30 червня

Де:

вулиця Хорива, 49 В

Скільки:

вхід вільний

 Національний музей історії України

Навала. Київський постріл

Давнім гербом Києва був лук, або куша (арбалет), що ще кілька століть тому означало готовність киян чинити збройний опір нападникам, кажуть співробітники музею. Тож теперішня виставка присвячена героїчній обороні міста від російських загарбників.

Відвідувачі зможуть побачити спорядження та речі російських солдатів, російські методички для пропаганди в окупованих регіонах, рештки боєприпасів, знищені окупантами речі, а також світлини, які працівникам музею вдалося зробити в деокупованих містах і селах. Багато експонатів передав благодійний фонд Сергія Притули.


Коли:

до 11 червня

Де:

вулиця Володимирська, 2

Скільки:

50 гривень – повний і 30 гривень – пільговий

 Національний музей Тараса Шевченка

Справдешні чудовиська Марії Примаченко

Ця виставка відкрилася ще до початку війни та мала тривати до 27 лютого, тож організатори вирішили подовжити експозицію. Наївний живопис Марії Примаченко можна буде знову переглянути з 10 червня, коли музей відчиниться після вимушеної перерви.

Роботи художниці – поза правилами раціонального світу дорослих. «Марія Примаченко не боялася монстрів власної уяви, а приручала і гралася з ними, як це роблять діти»,– кажуть куратори виставки та запрошують «зустрітися віч-на-віч зі страховиськами з власного дитинства, щоб усвідомити, що вони зовсім не страшні, а дуже навіть привітні та дружні».


Коли:

до 31 липня

Де:

бульвар Тараса Шевченка, 12

Скільки:

90 гривень, пільговий квиток – 50 гривень

 Музей-квартира Павла Тичини

Фотовиставка Олександра Студенцова «Києве мій»

Своїми світлинами фотограф зізнається в любові до Києва. Олександр Студенцов фіксує краєвиди й архітектуру міста, а також його «історичну сутність»: «У ці важкі часи для нашої країни, коли ми споглядаємо зруйновані міста, особливо актуальним постає питання збереження архітектурно-будівничої спадщини кожного міста», – вважають куратори експозиції.


Коли:

до 30 червня

Де:

вулиця Терещенківська, 5

Скільки:

30 гривень