У Києві внаслідок ракетної атаки 10 жовтня пошкоджень зазнали понад десяток культурних та освітніх закладів, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Серед них:

  • Червоний корпус Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Наукова бібліотека імені Максимовича, Інститут літератури НАН України, Інститут археографії НАН України, Національна філармонія та Будинок Центральної ради на вулиці Володимирській;
  • Музей Ханенків, Київська картинна галерея та Музеї-квартира Миколи Бажана та Павла Тичини на Терещенківській;
  • Музей історії міста Києва та Природничий музей на вулиці Богдана Хмельницького;
  • Музей Тараса Шевченка на бульварі Шевченка.
Червоний корпус КНУ. Фото: Мінкульт
Дах Будинку Центральної ради. Фото: Мінкульт

У Музеї Ханенків, Музеї Тараса Шевченка, Київській картинній галереї, Музеї-квартирі Миколи Бажана та Павла Тичини, Природничому музеї, а також у Музеї історії Києва частково вибиті вікна.

Будинок-колодязь на вулиці Терещенківській, 13. Фото: Мінкульт

У Музеї Ханенків вже закрили пошкоджені вікна та винесли уламки скла. Роботи з оцінки пошкоджень тривають, каже команда. Кошти на ремонтні роботи можна пожертвувати у партнерський фонд (реквізити тут).

Фото: Музей Ханенків

У Природничому музеї співробітники також збирають кошти на ремонт вікон. «57 вікон в експозиціях музею потребують хоча б віконниць», – пише команда. Допомогу можна надати грошима або матеріалами (деталі тут).

UPD. Протиаварійні роботи у комунальних закладах культури проведуть за кошти бюджету Києва. Йдеться про ліквідацію наслідків російських обстрілів у Музеї Ханенків, «Київській картинній галереї», Літературно-меморіальному музеї-квартирі Павла Тичини, Київську молодіжну бібліотеку та Київську муніципальну академію естрадного та циркового мистецтв.


Окрім закладів освіти й культури, в Києві 10 жовтня руйнувань зазнали 45 житлових будинків, пʼять об’єктів критичної інфраструктури та ЖКГ, пʼять лікарень та дві адмінбудівлі.

Вікна однієї з київських лікарень після ракетного удару 10 жовтня. Фото: МОЗ

Влучання були у Шевченківському, Солом'янському та Святошинському, а також у Голосіївському та Деснянському районах, де постраждало кілька об'єктів критичної інфраструктури.

Одна з ракет влучила близько Центрального залізничного вокзалу, постраждали вікна будівлі, їх уже закрили OSB-плитами.

Крім того, через ракетні удари був пошкоджений пішохідний міст через Володимирський узвіз у Києві. Міст тимчасово буде перекритий.

На бульварі Тараса Шевченка, де внаслідок ракетного удару з'явилася вирва в асфальті, вже відновили рух транспорту. Дорожнє покриття планують повністю доремонтувати до кінця дня, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі