15 лютого у Києві під Окружним адміністративним судом відбулася акція на підтримку Уляни Супрун. Причиною був позов народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука щодо відсутності в Уляни Супрун компетенцій (повноважень) до виконання обов’язків міністра охорони здоров’я України. Під час акції стало відомо, що суддя відмовився розглядати цю справу. The Village Україна запитали в людей, чому вони прийшли підтримати Уляну Супрун.

Фото: Наті Авдєєва


Олександр Акименко

приватний консультант

«Уляна Супрун зібрала фантастичну команду, яка бореться за правильні речі. Я знаю людину з команди Супрун, що займається закупівлями, знаю заступника міністра Павла Ковтонюка, який багато років вивчав, як реформується система охорони здоров’я. Знаю ще кількох людей з цієї команди, у них мотиви не особистого збагачення, вони реально хочуть змінити те, що не змінюється вже десятки років і приносить тільки горе цій країні. Реформу відчути досить просто. Наприклад, сімейні лікарі нарешті почали отримувати достойні гроші за свою роботу».


Анна Манухіна

IT-спеціалістка

«Я прийшла підтримати Уляну Супрун, тому що мене дістало свавілля Мосійчука. Я досі не розумію, чому вони це роблять. Але мені хочеться, щоби в нас хоча б одна структура була нормальною та підпорядковувалася людині, яка робить якісь адекватні речі. Багато моїх друзів знайшли собі сімейного лікаря, люди сприйняли це досить швидко. Думала, буде значно важче, як завжди, особливо для старших людей. Собі ще лікаря не знайшла, дуже рідко звертаюся до медиків. Але планую зробити це найближчим часом.


Пан Володимир

пенсіонер

«Реформа справді йде. Я потрапив у лікарню недавно і знаю, що відбувається. Мені робили операцію в Інституті Шалімова. Лікарка все дуже добре зробила, гарно мене приймала, там жодної додаткової копійки не попросили. Я маю з чим порівнювати, знаю, як було колись, і це відчутні зміни».


Юрій Марченко

журналіст

«Перетворення, які йдуть разом з реформою Уляни Супрун, мабуть, спричиняють багато дискомфорту і неприємностей людям з цієї сфери, які не готові змінюватися заради майбутнього. Це боляче, неприємно, але це потрібно. Я досі не обрав сімейного лікаря, але, коли зустрічаю людей з медицини, запитую у них: «Як вам Супрун?». 99% відповідають: «Вона молодець, просто знищує стару совкову систему і створює для нас сучасну європейську медицину».


Наталя Шевчук

експертка з комунікацій

«Уперше в МОЗ є адекватна виконувачка обов’язків міністра і хочеться її захистити. Можна довго говорити про медичну реформу, але, крім того, Супрун розвінчує совкові міфи про те, плавання в какашках із дельфінами лікує ДЦП – це правильний посил. Або що ти не помреш, якщо не будеш їсти м’ясо – це правильний посил. Або що не варто довіряти цілителям і тим, хто пропагує народну медицину – це правильний посил. Я вийшла насамперед через прості побутові речі, які пропагує Супрун і які можуть допомогти кожному українцю».

Водночас за 150 метрів звідси відбувався мітинг тих, хто вимагає звільнення Уляни Супрун. Від коментарів його учасники відмовлялися, відверталися, якщо бачили, що їх хтось намагається фотографувати.

5 лютого Окружний адміністративний суд Києва заборонив очільниці Міністерства охорони здоров’я Уляні Супрун виконувати обов’язки міністерки охорони здоров’я.

13 лютого стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва обмежив Уляні Супрун як очільниці Міністерства охорони здоров’я лише дві функції: брати участь у засіданнях Кабміну та визначати стратегічні плани.

14 лютого суд скасував тимчасову заборону на керівництво Міністерством охорони здоров’я для Уляни Супрун.


 Більше про те, як працює Уляна Супрун та МОЗ – читайте у матеріалі The Village Україна «Я працюю в Міністерстві охорони здоров’я».