BeReal – французька соціальна мережа, яка пропагує натуральність і є за фактом антисоцмережею. BeReal – «Будь справжнім», як читається, тим і є, кращої характеристики, ніж сама назва, годі й шукати.Випустили застосунок 2020 року, але популярності він почав набувати у 2022-му, зокрема після того, як у нього інвестував 30 мільйонів доларів фонд Andreesen Horowitz і партнери.

У липні 2022 року BeReal очолив AppStore, а кількість завантажень додатка продовжує збільшуватися з місяця в місяць. З моменту запуску застосунку його завантажили понад 7,5 мільйонів людей, приблизно три мільйони використовують програму щодня.


Як це працює

BeReal надсилає сповіщення всім користувачам у випадковий час, інформуючи про те, що є дві хвилини, щоб поділитися реальністю. Користувачі відкривають BeReal одразу після отримання сповіщення, фотографують те, що вони роблять «тут і зараз», і публікують це в додатку. Ви не зможете бачити фото інших людей, доки не опублікуєте власні.

Задля ще більшої «справжності» лайки у BeReal мають вигляд селфі, що імітують емоджі.

За задумом соцмережі, користувачі мають лише дві хвилини, щоб зробити й опублікувати єдине фото за день – тобто обманути себе й інших не вийде. Але є «але» – про це ми поговоримо далі.


Тестуємо BeReal

Щоби дослідити, чи працює задум соцмережі, ми попросили завантажити застосунок і спробувати використовувати його протягом тижня офіцера ЗСУ Івана Гнатуша, волонтерів із БФ «Київ Волонтерський» і редакторку соцмереж The Village Україна Тетяну Беженар.

«Статус-мітинг»

«Склад, у мене в руках відстріляний снаряд із Харкова»
«Готуємо новий проєкт із The Village Україна. Скоро!»

«Задум цікавий, але особисто для мене трохи… лячний. У нас і так телефон до руки приріс, а тут ти ніби не маєш права далеко його відкладати. Пропозиція познімати BeReal наклалася на гарячий період у «Києві Волонтерському»: ми запустили проєкт «Зроби тепло» та готуємося до старту проєкту для дітей. Тому між штурмами ідей, закупівлями, зніманнями, зборами я іноді згадувала, що треба зняти фото. Найчастіше згадувала після того, як було потрібно»,

– розповідає волонтерка та комунікаційниця Світлана Левченко

«Тотеми на кожній позиції. Де вони, там злагода та добробут»

«По контуру. Можна спати спокійно»
«Ще б косметичної глини та жасминового чаю, і я в раю!»

«Цікава штука! – ділиться враженням офіцер ЗСУ Іван Гнатуш. – На перший погляд, намагається висмикнути тебе з комфортних меж: постиш, коли каже застосунок, а він дає обмежений час. Але згодом перед очима може з’явитися панорама твого буденного життя. Хтось може почати штучно вносити зміни в ці накатані життєві колії. Хтось може потрапити в екзистенційну яму усвідомлення своєї рутини. Хтось може щиро кайфувати та думати: «Воу! Оце в мене цікаве життя». Справжні висновки стосовно цього застосунку прийдуть тільки на дистанції в користуванні. І в кожного вони будуть свої. У цьому, напевно, і магія.

Загалом використання BeReal здається мені дуже прикольним, оскільки я звик абстрагуватися в соцмережах, а тут зрозуміло навіть у якому настрої я щось пощу. Наче вранці заглядаєш у дзеркало»

«Коворкінг ннннада?»

«Так народжуються ваші новини та новинки»
«Світла немає, хтось знає як під'єднатися до сонця?»

«Для мене BeReal класний своєю концепцією, особливо у світі, який відверто втомився від fancy-версії себе. Думаю, що BeReal також може показувати війну в Україні іноземцям, не давати їм забути про неї. У застосунку є функція перегляду стрічки друзів і світової стрічки. І ось орієнтуватися на світову стрічку в незвичайних постах – точно треба»,

– розповідає редакторка соцмереж The Village Україна Таня Беженар.


Лайфхаки, які руйнують правила

Філософія BeReal у тому, щоб людина фіксувала себе в моменті. І на відміну від інших соцмереж, контент для яких готується заздалегідь і часто є вилизаним, BeReal пропонує робити фото тоді, коли про це просить застосунок. Але нюанс додатку у тому, що термін дії сповіщення не закінчується. Ви не можете публікувати фото до того, як з’явиться сповіщення, але можете опублікувати його будь-коли після.

Наприклад:

Сидите вдома, приходить сповіщення, але ви знаєте, що через годину будете в улюбленій кав’ярні та з помитою головою – можна просто почекати й не відкривати повідомлення або відкрити його та не реагувати. Єдиним обмеженням буде те, що протягом того часу, поки публікацію не зроблено, ви не побачите, що відбувається у ваших друзів.

Тож нічого не заважає людям використовувати цю програму так само як вони використовують Stories в Instagram.


Що з іншими соцмережами

Додаток TikTok запустив функцію, яка повністю дублює ідею BeReal – TikTok Now. У TikTok користувачі так само мають дві хвилини, щоб зробити знімок, інакше вони не побачать публікації друзів.

Схожа ситуація була з Clubhouse – додатку з аудіочатами, яку в лютому 2021 року завантажили майже 10 млн разів і в тому ж лютому компанію оцінили в $1 млрд. На піку програму порівнювали з TikTok, детальніше ми розповідали за посиланням.

Слідом за Clubhouse голосові кімнати запустили Twitter, Telegram, Facebook, LinkedIn та Reddit. А стримінг Spotify купив тоді конкурента компанії, сервіс Locker Room. Водночас дані Sensor Tower показують, що користувачі із США становлять переважну більшість серед щомісячних завантажень, за ними йде Велика Британія (за винятком вересня, коли бразильці стали другим джерелом нових встановлень із понад 1 мільйоном завантажень того місяця). Вересень також був вагомим місяцем для нових встановлень: 14,7 мільйона завантажень, що на 20% більше, як порівняти з 12,3К завантаженнями, які спостерігалися в серпні. Ці цифри вказують на те, що BeReal переходить зі статусу чергового модного застосунку, щоб стати частиною повсякденного життя деяких користувачів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

АВТОРКА: Тетяна Беженар

РЕДАКТОРи: Ірина Виговська, Ярослав Друзюк

КОРЕКТОРКА: Ніка Пономаренко

ДИЗАЙНЕРКА: Анастасія Граб