Більша частина українців готова приєднатися до територіальної оборони, якщо таку створять у їхній громаді. Про це свідчать результати дослідження Українського інституту майбутнього, проведеного в січні 2022 року, на тлі загрози посилення агресії з боку Російської Федерації. У Києві тероборона є, і резервісти навчаються захищати своє місто вже не перший рік. Розповідаємо, як це працює.

Що таке територіальна оборона

Війська територіальної оборони – це резервні підрозділи в складі Збройних сил України, які формують за територіальною ознакою. У разі збройної агресії вони захищатимуть ту територію, до якої приписані (область, район або місто). Також їх можуть використовувати для захисту державного кордону, охорони критичної інфраструктури й органів влади, допомоги під час надзвичайних ситуацій.

У мирний час загони ТрО проводять військову підготовку: вчаться поводитися зі зброєю, орієнтуватися на місцевості, вести бої, надавати першу допомогу. Раз на два-три роки вони мають проходити 10-денні навчальні збори (якщо людина працює офіційно, то з роботи її відпустять зі збереженням зарплати за цей час).

Територіальна оборона України складається з 25 бригад – по одній у кожній з областей і в Києві. За оборону Києва відповідає 112-та бригада, у складі якої є кілька батальйонів.

Фото: КМДА

У бригади є постійний склад – це кадрові військовослужбовці. Решта – це резервісти, які уклали контракт на службу в ТрО, і військовозобов’язані, що приписані до цього підрозділу.

Хто може приєднатися до тероборони

До тероборони можуть вступити як чоловіки, так і жінки віком від 18 до 57 років, що мають українське громадянство. Досвід військової служби мати не обовʼязково. Окрім того, вимоги до здоров’я резервістів ТрО більш поблажливі, ніж для контрактників у бойових бригадах.

Щоби вступити до тероборони, треба підписати контракт на службу терміном на три роки (з офіцерами та сержантами контракт підписують на 5 років). Контракт зобовʼязує резервістів у мирний час проходити навчальні збори і за бажанням навчання у вихідні дні. А в разі військової агресії або надзвичайних ситуацій – охороняти територію, до якої приписана бригада, цивільне населення і стратегічні обʼєкти, боротися з диверсантами, підтримувати порядок у місті. Розірвати контракт можна достроково, наприклад, якщо переїжджаєте в інший регіон чи за кордон.

Укладати контракт можна з обраним батальйоном, не обовʼязково за місцем прописки. Так, приєднатися до тероборони Києва можуть ті, хто працює або мешкає в місті. Але потрібно надати довідку, яка це підтверджує.

Участь у теробороні можуть зарахувати як строкову службу, якщо відслужити два контракти по три роки.


Як проходять навчання тероборони та чому про загрозу треба згадувати не лише в моменти ескалації – розповідає резервіст тероборони, який служить уже два роки.

Дмитро Терновський

Зараз я працюю в Олімпійському коледжі в Києві на посаді методиста й у футбольній академії «Арсенал» на посаді лікаря-реабілітолога. За першою освітою я тренер і реабілітолог, а за другою – фельдшер. Я закінчив Донецький медичний коледж. Зараз я вступив до Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, навчаюся на військовій спеціальності – морально-психологічне забезпечення.

У Києві я живу з 2016 року. До цього я жив у Донецьку. Там у мене був свій бізнес – невеличкий спортклуб. З початком окупації я свою українську позицію не приховував. У спортклубі чим люди займаються? Між підходами завжди говорять про політику. Усі клієнти знали про мою проукраїнську позицію, але, дякувати богу, обійшлося: ніхто мене не здав, ніхто не прийшов мене карати за це.

Два роки я чекав, що Донецьк звільнять, але урвався терпець. І я, не дочекавшись, вирішив переїхати. У Києві було багато друзів, тому мене перетягнули сюди. Коли я переїхав, працював лікарем-реабілітологом. І мені на реабілітацію відправляли хлопців-військових, які були в АТО. Один із них мені запропонував вступити до тероборони.

У 2020 році я приєднався до лав територіальної оборони. Пройшов медкомісію та підписав контракт. І ось уже два роки служу на посаді старшого бойового медика роти. До вступу в тероборону я в армії не служив, хоча сам із сімʼї військових, тобто армію бачив ізсередини.

Усі запитують: чому я вступив? І в будь-якого військового, напевно, відповідь стандартна – любов до Батьківщини. Але скажу так: якби не було зараз війни, то нікуди б я не пішов і жодного контракту не підписував.

Як проходять тренування та чого ми вчимося

У командування батальйону є календарний план заходів із підготовки. Це стрільби раз на місяць у межах єдиного стрілецького дня, також бувають збори та змагання між бригадами тероборони.

Але члени нашого батальйону організували громадську організацію «Територіальна оборона столиці», щоб під її прапором проводити заняття щотижня. Бо одного стрілецького дня на місяць – замало.

Багато залежить від командування тероборони, наскільки воно ініціативне. Так вийшло, що в нас ініціативні командири, Соломʼянський батальон раніше за всіх почав організовуватися й укомплектовуватися та проводити заняття.

Щочетверга після роботи ми вчимо теорію (є окремі заняття для офіцерського та для сержантського складу). А щосуботи ми відпрацьовуємо знання на практиці. Це індивідуальні бойови навички, тактика ведення бою, робота двійками, трійками, четвірками. Теми різні – оборона будівель, захоплення будівель, оборонні дії.

Для тих, хто не має бойового досвіду, може бути трішки складно. Великий потік інформації дається в один-два дні, її потрібно засвоїти дуже швидко. Фізично теж буває непросто, коли надягаєш на себе 7-кілограмовий бронежилет, каску, береш зброю, і в такій амуніції треба побігати від 4 до 6 годин. Але, звісно, поступово організм звикає до навантаження, тоді стає все легше. Складнішим є саме інформаційне навантаження.

До навчання, яке проходить під егідою громадської організації «Територіальна оборона столиці», можуть приєднатися люди, які ще не підписали контракт на службу в теробороні. Якщо є бажання прийти, подивитися, позайматися, то треба звʼязатися з керівництвом ГО та домовитися про це. Але, звісно, на стрілецькі дні або на збори тероборони вас не візьмуть, якщо ви не підписали контракт.

Хто служить у теробороні

У нас у батальйоні абсолютно різні люди, починаючи від викладачів і закінчуючи маркетологами. Це як звичайна армія – зріз суспільства. І, напевно, зараз у нашому батальйоні вже більше тих, хто не має бойового досвіду. Це повʼязано із загостренням ситуації й активною популяризацією тероборони.

За останні місяці, з моменту початку ескалації на кордонах, стало більше охочих вступити в лави тероборони. Складно сказати, скільки людей прийшло, але щодня нові обличчя зʼявляються.

В інформаційному полі стала помітна зацікавленість у розвитку тероборони з боку влади. Але поки що це спостерігається лише в заявах, а не в реальних кроках. До конкретних дій поки що не дійшло.

Ми в територіальній обороні як працювали, так і працюємо. Нічого не змінилося в нашій підготовці з моменту початку ескалації. Ми просто діємо за уставом.

Чому треба бути готовим

Люди, які живуть в Авдіївці чи Маріуполі, частіше думають про те, що ми живемо в стані війни, ніж люди в Києві. Це тут, коли почалося загострення, згадали, що війна все-таки йде восьмий рік. Напевно, нашому уряду не варто ізолювати людей від війни, а варто про це постійно нагадувати. Казати, що війна триває, що потрібно якось готуватися, щоб суспільство було більш мобільним.

Щодо можливості повномасштабного вторгнення я не впевнений. Бо зараз різні засоби та методи використовують для ведення бойових дій. Це може бути загострення на Сході під прикриттям бойовиків, це можуть бути диверсійні дії, розшатування ситуації в країні зсередини – те, що називають «гібридною війною». Це ані трохи не безпечніше, ніж повномасштабні військові дії. Повномасштабна війна швидко починається та швидко завершується, бо вичерпуються ресурси обох сторін. А такі «вʼялотекучі» форми війни тягнуть за собою і загибель людей, і падіння економіки, і деморацізацію суспільства.

У разі чого я готовий якнайшвидше прийти до точки збору та почати виконання поставлених завдань. Я готовий захищати не лише Київ, бо нас можуть застосувати і, наприклад, на Донбасі.

Мій контракт на службу в теробороні розрахований на три роки, він завершиться за рік. Я, звісно, збираюся поновити його.

Як вступити в тероборону Києва

У територіальній обороні Києва вже орієнтовно 400 людей. Ще приблизно 200 готуються стати резервістами: поки оформлюють документи, каже заступник директора департаменту муніципальної безпеки КМДА Михайло Щербина.

Фото: КМДА

Охочих стало більше, коли Росія стягнула війська до українських кордонів, а західна розвідка стала казати про можливість нового вторгнення.

У КМДА опублікували інструкцію, як приєднатися до сил тероборони.

1. Звернутися на «гарячу лінію» Територіального резерву міста Києва за номером 063 651 44 46. Там вас направлять на співбесіду до одного з командирів батальйонів тероборони міста.

2. Пройти співбесіду з командиром батальйону. Після неї він вирішить, чи укладати з вами контракт, і визначить посаду, на яку вас доцільно призначити.

3. Пройти медкомісію. Направлення на неї має дати командир батальйону.

4. Надати документи до батальйону:

  • заяву про бажання добровільно вступити на службу в територіальному резерві
  • копії всіх сторінок паспорта
  • копії свідоцтва про шлюб і народження дітей (якщо є)
  • характеристику з місця роботи або навчання
  • копії дипломів про середню та вищу освіту
  • кольорову фотокартку розміром 9х12 см
  • копію ідентифікаційного номера
  • довідку медкомісії щодо придатності за станом здоров’я
  • довідку про несудимість (можна отримати на сайті МВС в електронному вигляді та роздрукувати).

5. Підписати контракт

Обкладинка: КМДА