Українське законодавство привели у відповідність до директиви ЄС про тютюнові вироби, повідомляє МОЗ.

Зокрема, законом заборонили виробництво та продаж міцних сигарет. Це ті, у яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму перевищують 1, 10 і 10 міліграмів відповідно.

Також заборонили використовувати смакові й ароматичні добавки (наприклад, фруктові і ягідні) у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет.

Електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютютну («айкоси») прирівняли до звичайних – їх не можна буде курити в громадських місцях і продавати неповнолітнім.

Що ще змінилося:

  • реклама електронних пристроїв для куріння й рідин для них заборонена;
  • попередження про наслідки куріння буде комбіноване (картинка + текст) і займатиме 65% від розміру пачки (раніше було 50%);
  • попередження міститимуть реалістичні зображення хвороб, спричинених курінням, і щорічно оновлюватимуться;
  • попередження на упаковах електронних сигарет і рідин для них займатиме 30% пачки;
  • єдиним місцем усередині приміщення, де можуть дозволити куріння, є спеціальні зони в аеропортах.

Закон набирає чинності через 18 місяців із дня його опублікування. Перед цим його ще повинен підписати президент Володимир Зеленський.


У 2006 році в Україні ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну.

У 2019-му стало відомо, що в МОЗ хочуть на законодавчому рівні обмежити продаж певних видів тютюну, прирівняти електронні сигарети до звичайних і заборонити курити їх у громадських місцях.

Узимку 2020-го Верховна Рада ухвалила законопроєкт про посилення відповідальності за продаж електронних сигарет і рідин для них неповнолітнім.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі