З приходом холодів ми частіше вмикаємо обігрівачі та опалення, які пересушують повітря у приміщенні. Пересушене повітря своєю чергою може впливати на самопочуття людини, стан шкіри та волосся. За дослідженням National Library of Medicine, за недостатньої зволоженості приміщення в людини можуть загострюватися наявні захворювання, як-от екзема, а також вологість впливає на кількість води в рогівці та на зір людини. Ба більше, інше дослідження свідчить, що в людей, які працюють у погано зволоженому приміщенні, може підвищуватися рівень стресу та погіршуватися якість сну.

Ми запитали в сімейної лікарки, навіщо зволожувати повітря, як рівень вологи впливає на організм людини та які показники зволоженості повинні бути в кімнаті. А також дізналися у власниці магазину товарів для дому, як обрати якісний зволожувач, на які показники зважати та де його ставити.

Леся Радковська

сімейна лікарка


Чому потрібно зволожувати приміщення?

Нормальна вологість у приміщенні має становити приблизно 40–60%. Однак із приходом холодів і початком опалювального сезону цей показник падає, і в багатьох домівках повітря стає сухим. Коли в кімнаті постійно зачинені вікна, свіже повітря не потрапляє всередину, тому в приміщенні залишається сухість.

Наша дихальна система має слизову, яка для злагодженої роботи організму повинна бути зволоженою. Коли в кімнаті, де перебуває людина, низька вологість, слизова оболонка втрачає здатність захищати організм від вірусів і бактерій, тому ми відчуваємо слабкість. Також через низьку вологість у кімнаті в людини можуть загостритися шкірні хвороби та хронічні захворювання дихальних шляхів, наприклад, бронхіти чи атопічні дерматити. А волосся та шкіра можуть ставати сухими.

Уві сні ми найбільше відчуваємо низьку вологість повітря, оскільки в цей час не п’ємо води. І якщо спати в погано зволоженому приміщенні, в людини може виникнути сухість у роті та носі, пирхота в горлі та бажання пити вночі. Також через низьку вологість може погіршитися якість сну. Тому для гармонійної роботи нашого організму необхідно підтримувати достатній рівень вологи в приміщенні.

Якими способами можна зволожувати повітря?

Для того, щоб наситити повітря вологою, можна:

  1. Користуватися зволожувачем повітря, і це один із найшвидших методів, який допоможе підвищити рівень вологи.
  2. Регулярно провітрювати кімнату. Провітрювати приміщення потрібно щодня протягом 10–15 хв, щоби температура в кімнаті була від 18 до 21°C. Дуже важливо провітрювати оселю перед сном, оскільки це допомагає швидше засинати та краще почуватися вночі. Це найпростіший варіант, щоби запустити чисте та свіже повітря в приміщення та зволожити його.
  3. Придбати кімнатні рослини. Більшість рослин позитивно впливають на повітря в житлі, тому що внаслідок випаровування вологи з листя відбувається зволоження приміщення. Папороть, фікус, гібіскус, драцена та циперус добре виділяють вологу, а спатіфілум, хлорофітум і пеларгонія можуть додатково очищувати повітря. Хатні вазони також вбирають пил, який за низької вологості літає в кімнаті та може провокувати запалення дихальної системи.
  4. Робити вологе прибирання. Взимку під час роботи обігрівачів варто прибирати частіше, можна навіть щодня.

Альтернативними методами зволоження приміщення може бути розвішування вологих рушників чи одягу. В такому випадку потрібно зважати на те, що ці речі мають бути чистими, бо волога випаровується разом із тим, що є на тканині. Тому якщо одяг після прання має безліч ополіскувачів, це може спричинити неприємний запах у кімнаті та негативно вплинути на стан організму. Також можна розбризкувати воду в кімнаті та класти мокрий чистий рушник на батарею. Все це допоможе забезпечити достатній рівень зволоження повітря.

Олена Ісмаілова

власниця магазину зволожувачів і товарів для дому


Які існують різновиди зволожувачів?

Є два основні різновиди зволожувачів – ультразвукові та парові. Ультразвукові зволожувачі найбільш безпечні, оскільки виділяють холодний пар. У їхньому складі є мембрана, тобто кругла сітка на верхній частині зволожувача. Під час його роботи мембрана починає коливатися, й на неї потрапляє вода. Під дією ультразвуку мембрана розщеплює воду на мікрочастинки, які перетворюються на вологу, через високий тиск випаровуються нагору та зволожують повітря.

Парові зволожувачі зараз майже не використовують через те, що з них виходить гарячий пар, який може ошпарити. За механізмом роботи такий зволожувач схожий на роботу чайника, оскільки вода в ньому так само нагрівається та википає, тому з ними треба бути максимально обережними, особливо якщо у вас вдома є маленькі діти або домашні тварини.

Ультразвукові та парові зволожувачі можуть також ділитися на підлогові, які розташовуються на підлозі та зволожують усе приміщення, та менші за розміром – портативні.

Портативні ультразвукові зволожувачі можуть підняти рівень вологи на 20–30% і підтримувати його протягом усього часу роботи. Зазвичай максимальний відсоток вологи в приміщенні, який можуть забезпечити великі зволожувачі, – це 90%, а маленькі можуть зволожити повітря до 70%.

На що звертати увагу під час вибору зволожувача?

Коли ви обираєте зволожувач, необхідно насамперед звертати увагу на площу приміщення, у якому він стоятиме. Важливими характеристиками також є об’єм води в резервуарі та потужність зволожувача, тобто з якою швидкістю та скільки мілілітрів води він переробляє за годину. Що більша площа кімнати, то більша потужність повинна бути у зволожувача.

Наприклад, у кімнату розміром 15–20 м² можна ставити зволожувач із потужністю від 30 до 50 мілілітрів на годину. Якщо вам потрібен зволожувач у велике приміщення, то варто обрати більш потужну модель, щоби вона змогла підвищити вологість усієї кімнати. Маленький зволожувач із потужністю 40 мілілітрів на годину не зможе забезпечити високий рівень вологи на велику відстань.

Якщо для невеликого приміщення на 25–30 м² обрати підлоговий зволожувач із високою потужністю, наприклад, 80–100 мілілітрів на годину, в кімнаті виникатиме сирість, а через надмірну вологу можуть навіть падати шпалери. Тому такі зволожувачі купують для приміщень понад 35 м².

Щодо об’єму води в резервуарі, варто обирати зволожувач, залежно від потужності та розміру оселі. Наприклад, якщо у зволожувача потужність 40 мілілітрів на годину, а об‘єм резервуару 600 мілілітрів, він працюватиме протягом 15 годин, і за цей час не потрібно доливати воду. Але якщо взяти зволожувач із резервуаром 100–200 мілілітрів і потужністю 40, потрібно буде доливати воду кожні чотири години. Тому об’єм води в резервуарі та потужність упливають на час роботи зволожувача.

Тобто перед тим, як придбати зволожувач, потрібно зрозуміти площу вашого приміщення та звернути увагу на потужність та об’єм резервуару. Це допоможе визначити, скільки працюватиме пристрій без додавання води.

Є зволожувачі із вбудованим гігрометром – приладом, що вимірює вологу. Однак часто гігрометр може показувати рівень вологи не у всьому приміщенні, а лише в його частині. Тому після 15 хвилин роботи рівень вологи біля зволожувача може сягати 50–70%, водночас на відстані декількох метрів може відчуватися сухість повітря. Тому можна придбати окремий гігрометр і поставити його трохи далі від зволожувача, щоб контролювати температуру в усьому приміщенні.

Додатковими функціями зволожувача можуть бути клімат-система, ароматизація повітря та температурний режим, який не тільки зволожує й очищує повітря, а ще іонізує його. Однак основна функція зволожувача – це зволожувати повітря, тому подібні додаткові характеристики насправді не є необхідністю. Щобільше, якщо, наприклад, постійно крапати аромаолію у зволожувач, можна забруднити його стінки, через це прилад може швидше зламатися. У такому випадку для запаху в кімнаті краще купувати аромадифузор.

Також під час вибору зволожувача варто зважати на його якість, наявність гарантії та додаткового сервісу.

Куди потрібно ставити зволожувач?

Портативні ультразвукові зволожувачі підійдуть для невеликих кабінетів, спальні, дитячої кімнати або автівки. Їх можна поставити на тумбу або стіл і залишити на ніч, оскільки вони автоматично вимкнуться, коли закінчиться вода, вони майже безшумні. Рівень звуку в таких зволожувачів від 20 до 30 дБ.

Якщо портативні зволожувачі працюють із невеликою потужністю, їх можна ставити недалеко від себе. Однак у випадку, коли вони мають високий рівень потужності, їх варто перенести на два-три метри далі, оскільки поруч буде занадто велика вологість.

Парові зволожувачі не варто розміщувати біля місця, де спить або працює людина. Такі зволожувачі будуть дуже шумними, оскільки в них вода генерується потужніше.

Коли найкраще вмикати зволожувач?

Не потрібно, щоб зволожувач працював увесь день. Його можна ввімкнути на ніч, особливо в зимовий період, щоби забезпечити максимально комфортні умови під час сну. Завдяки цьому ми краще почуватимемося зранку.

Якщо в кімнаті нормальна вологість, можна ставити зволожувач на режим перемінного розпилення. Тоді він вмикатиметься на декілька хвилин і підтримуватиме сталу вологість.

Яку воду наливати у зволожувач?

Обов’язково в ультразвуковий зволожувач потрібно наливати очищену або кип’ячену воду, щоб не утворювати накип на стінках пристрою.

Ілюстрації: icons8