The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, чому варто дотримуватись режиму сну і як це робить відпочинок кращим.

Маша Бадаєва


дизайнерка

Усе життя я вважала себе «совою», і мій режим сну був хаотичним. Могла спати до 12:00 у вихідні, а заснути о другій ночі. Це виснажує організм. Коли тобі 20 років, ти не особливо думаєш про власне здоров’я. У цьому віці здається нормальним спати по чотири години й пити багато енергетиків. Зрозуміла, що не хочу так випробовувати своє здоров’я. Мати сталий режим сну також важливо, якщо хочеш більше встигати.

Вже близько чотирьох років у мене є режим сну, якого я дотримуюся. Тепер я засинаю о 22:30-23:00 та прокидаюсь о 06:30-07:00. Налагодити його вийшло не одразу, спершу було важко прокидатись рано. Мені допомагає читання – за пів години до сну я відкладаю телефон та читаю. В якийсь момент усвідомила, що не сова, а жайворонок. І мені навіть подобається рано прокидатись.

Що це дає?

У мене більше немає проблем зі сном. Виробився умовний рефлекс – вимикатися після певної години. За звичкою завжди налаштовую будильник, але у 90% випадків прокидаюсь за 15-20 хвилин до нього. Ввечері завжди кажу собі, коли маю встати, і це працює.

Мені дуже подобається прокидатися о 6-7 ранку у вихідні, бо тоді є час на себе. Наприклад, я можу побігати, поки місто ще спить. Або провести час наодинці: випити ранкову каву, ліниво потягуватися, дивитися, як сонце заливає кімнату, і готувати сніданок.

Але у такого режиму сну є і складнощі: важко бути десь поза домом ближче до півночі, бо вже хочеться спати. Щоб зустріти Новий рік з усіма, а не дрімати в тарілці, я спала три години вдень. А якщо якась вечірка починається о першій годині ночі, то потрібно готуватися за кілька днів (сміється).

Як поліпшити сон?

Провітрювати кімнату перед сном і ховати всі гаджети за пів години до сну, інакше можна скролити безкінечно. Якщо прокинулись уночі, теж не варто брати в руки телефон, навіть якщо хочеться просто звірити час. Може з’явитися спокуса клацнути на сповіщення, а потім усе, як у тумані, і вже пора вставати.

Якщо я не можу заснути, то стараюся звільнити голову від думок і просто дихаю, не рахуючи вдихів і видихів. Для мене це працює чудово.