The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, навіщо нам подкасти і як вони допомагають заснути.

Олександра Поворозник

кінокритикиня, редакторка сайту Vertigo


Я слухаю подкасти з 2014 року, якраз тоді стартував популярний американський подкаст Serial. Він першим отримав 5 мільйонів прослуховувань, а його випуски в американських ЗМІ та блогах обговорювали не менше, ніж нові серії «Гри престолів».

Раніше я слухала подкасти майже щодня: коли готувала, прибирала чи їхала у громадському транспорт. Тепер слухаю їх трохи рідше. Насамперед тому, що нещодавно сама почала вести подкасти. Тепер складніше розслаблятись, слухаючи випуски: постійно думаю, які ідеї можна застосувати у наших випусках, прислуховуюсь до того, як ведучі структурують інформацію тощо.

Навіщо мені подкасти?

Подкасти – зручний спосіб споживати інформацію. Можна прослухати цілу лекцію чи дізнатись останні новини, поки тренуєшся в залі чи вибираєш продукти у супермаркеті. Вони також допомагають розслабитись, побороти безсоння чи потренувати іноземну мову. Головне – підібрати формат, який подобається.

Наприклад, я досі регулярно слухаю спеціальні подкасти, які допомагають заснути – і це справді працює. У проєкті Game of Drones ведучий дуже повільно й нудно переказує епізоди «Гри престолів», постійно відволікаючись на якісь тривіальні деталі чи випадкові факти.

Де шукати подкасти?

Шукати новий подкаст можна почати з тематичних підбірок, які публікують в медіа. Також на платформах типу Apple Podcasts теж зручно підбирати нове – усі випуски поділені на різні категорії, є тематичні топи.

Слухати подкасти можна коли завгодно і де завгодно, єдине – не раджу намагатися займатись мультитаскінгом і відволікатись на інші процеси, які будуть займати увагу. Якщо ви спробували послухати подкаст, але вам не сподобалось, не варто відразу робити висновок, що це не для вас: багато залежить від тембру голосу ведучого та настрою.

Я слухаю подкасти на Apple Podcasts. Тут є все, що мені треба: зручний пошук, тематичні підбірки, таймер для сну. Ось мої улюблені подкасти:

Welcome to Night Vale. Уявіть, ніби ви слухаєте випуск новин з «Твін Піксу». У Welcome to Night Vale двічі на місяць можна почути новини, рекламні повідомлення та прогноз погоди з вигаданого містечка Найт Вейл. З практичної точки зору він подкаст не дуже корисний, але серед розважальних йому немає рівних.

Slow Burn. Кожен сезон розповідає про подію, яка кардинально вплинула на США та американське суспільство. У першому розповідали про Вотергейтський скандал, у другому – про імпічмент Білла Клінтона. Третій сезон фокусується на смерті репера Тупака.

The Chernobyl Podcast. Це подкаст шоуранера торішнього серіалу «Чорнобиль» Крега Мазіна. Подкаст допомагає краще розібратись у темі та зрозуміти, чому певні аспекти шоу відрізняються від реальних подій.