The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску про те, чому варто наприкінці року підбивати підсумки, аналізувати усі перемоги та фейли за останніх 12 місяців.

Юлія Кнюпа

скрайберка і засновниця «Ательє візуальних конспектів»

Підбивати підсумки року для мене – це видихнути стрес і вдихнути вдячність. Уперше я прописала підсумки року, коли була на першому курсі університету. Тоді моє життя дуже змінилося, кардинальні зміни надихнули мене оформити їх у вигляді візуальних підсумків.

Я надрукувала на чорно-білому принтері найяскравіші фото за рік, наклеїла їх на цупкий аркуш кольорового картону і підписала кожне своє важливе досягнення. Наступного року, коли падала духом чи у моменти розпачу, дивилася на цей плакат і отримувала дозу мотивації рухатися далі.

З того часу мої методики змінилися, я здобула освіту коуча, тож тепер наприкінці року ставлю собі питання, які сприяють глибшій рефлексії набутого за рік досвіду. Наприклад, які мої звички просували мене вперед, а які навпаки – віддаляли від мрій та цілей. Я також аналізую свої фейли: яка низка моїх дій призвела до цього і що я можу зробити в новому році, щоб уникнути схожого сценарію.

Навіщо це?

Робити це варто для того, щоб, по-перше, помічати плинність часу. Це наближає нас до тієї омріяної усвідомленості, про яку всі пишуть (consciousness). Також коли ми помічаємо свої успіхи, то стаємо впевненішими у собі. Іноді здається, що нічого важливого за рік зроблено не було. А коли аналізуєш, бачиш, скільки всього насправді крутого вдалось реалізувати.

У мене був один настільки важкий рік, що підсумків робити не хотілося. Але я все ж сіла і за кілька спроб написала, чому я молодець. Це дало мені змогу поставити крапку в тому році й почати новий з чистого аркуша.

Тепер я занотовую усі свої підсумки року в блокнот, а потім роблю колажі з мріями на наступний рік. Сьогодні у мене є три основних етапи підбивання підсумків року:

Ретроспектива. Тут згадую все: і хороше, і зле. Згадую, які цілі ставила собі на рік, що вдалося зробити і що лишилося тільки записом.

Подяка. На цьому етапі прописую слова вдячності всім, хто зробив внесок у цей рік, щось вклав у мій розвиток. Часом це навіть люди, що образили. Іноді я навіть можу написати їм у соцмережах чи зателефонувати, але тільки за умови, що справді хочу. Крім того, неодмінно дякую собі.

Цінні висновки. Занотовую «правила життя» та висновки, які зробила за рік.

Найефективніше підбивати підсумки року, коли дистанціюєшся від усіх подій. В ідеалі, це має бути спокійний день за містом, з блокнотом, чаєм та наодинці із собою.

Я раджу спробувати ввімкнути телефон на режим польоту і поекспериментувати із записами. Наприклад, можна замість звичайних рядків у блокноті зробити візуальну нотатку (скетчноутінг). Про цю техніку пише у своїй книзі «Скетчноутінг» Майк Роуді.

Обкладинка: Wallows