The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску про те, чому варто стежити, скільки ти витрачаєш і заробляєш, і як це полегшує життя.

Антон Верховодов

стратег з інновацій


Стежити за своїми витратами та доходами я почав ще в університеті, коли відчув, що в мене погана фінансова дисципліна. Спочатку просто дивився, куди витрачаю і чи не вилітаю з бюджету під час навчання. Серйозно цим зайнявся, коли почав отримувати дохід і захотів фінансової стабільності. Я дуже люблю фінанси, тому мені подобається розбиратися у власному бюджеті, робити аудит витрат і планувати майбутнє.

Як це робити?

Я веду персональний баланс – бачу свої заощадження на різних рахунках. Також веду щомісячний cash flow (звіт про рух грошей), аби розуміти, коли можуть виникнути великі платежі та касові розриви. Крім того, це для мене індикативний бюджет (скільки планую витратити за місяць).

Починав з обліку своїх витрат у додатку Spendee, витрачав на це багато зусиль. Але у якийсь момент навіть функцій преміум-версії мені забракло для тієї візуалізації, яку я хотів. Тому перейшов на таблиці у Google Spreadsheets.

Також я перестав записувати кожну витрату: багато роботи й мало змісту. Я користуюся Monobank, який добре категоризує мої витрати, вношу їх у табличку. З часом почав розуміти, скільки грошей мені потрібно на місяць в основних категоріях. Це закладаю у бюджет. Далі кілька разів на місяць звіряю його зі статистикою витрат. Великі витрати поза звичайними категоріями (наприклад, одяг чи меблі) вписую у таблицю окремо. У кінці місяця підбиваю підсумок, інколи доводиться шукати помилки й неточності.

Мені дуже допомагає дисциплінованість та обізнаність у темах фінансів. Можна сказати, я сам собі CFO (Chief Financial Officer) і користуюся деякими підходами фінансових керівників. Не уявляю собі, як би я це робив, якби не жив безготівково – довелося б витрачати купу часу на категоризацію і записи витрат. А так банк робить усе це за мене, я лише звіряю з планами.

Що це дає?

Перший плюс: я усвідомив, скільки коштує життя, де у мене можуть бути нераціональні витрати. Від цього прийшов другий плюс: вміння заощаджувати завдяки відмові від зайвого.

Знання свого фінансового стану допомагає в ухваленні серйозних рішень. Поки що вони професійні, тобто це не великі покупки. Але розуміння того, яка в тебе фінансова подушка, допомогло ухвалити кілька кар’єрних рішень цього року.

Важливий момент – стало менше стресу через фінанси. Я, звісно, не перестав хотіти більше заробляти, але у мене стало набагато менше непередбачуваних, кризових ситуацій. Розумію, якщо в якийсь момент трапляться касові розриви, я можу скористатися кредитною лінією на короткий час.