The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які піднімають настрій і роблять життя кращим. У новому випуску – про те, як легко виростити пряні трави на власній кухні та експериментувати з літніми смаками у меню в будь-яку пору року.

Пряні трави можуть стати акцентом будь-якої страви. Але не всюди можна знайти майоран чи мелісу в супермаркетах навіть у сезон, тим паче восени та взимку. Але їх можна вирощувати замість звичних рослин у горщиках, які є майже на кожній кухні. Є щонайменше десяток пряних трав, які здатні зробити інтер’єр кухні оригінальним, водночас вони досить невимогливі.

Де взяти

Першими у списку будуть базилік, м’ята, меліса, розмарин, тим’ян, шавлія і шніт-цибуля. Всі ці рослини, окрім базиліку, багаторічні і напевно ростуть на дачі у вас чи у ваших батьків, звідки їх можна привезти та пересадити в компактні квіткові кашпо.

Розсаду пряних трав у горщиках можна придбати і в магазині. У крайньому разі підійдуть запаковані базилік, петрушка та кріп у горщиках із супермаркету, але виживання таких рослин, вирощених у торф’яній суміші на живильному розчині, невисоке. Будь-яку пряність зі списку можна виростити з насіння: практично всі ці культури проростають, якщо просто розподілити насіння поверх вологого ґрунту в кашпо і поставити на освітлене місце в тепло.

Як вирощувати

Гарним варіантом для вирощування прянощів можуть стати невеликі кашпо Lechuza. По-перше, їх можна підібрати під будь-який інтер’єр, по-друге, система автополиву дуже виручить, якщо ви не дуже завзятий садівник. Окрім цього, в комплекті кашпо цієї марки постачається спеціальний ґрунт, більше схожий на суміш дуже крупного піску і дрібних камінців, з ним точно не буде тих клопотів, які могли б виникнути через звичайну землю. Це має більш естетичний вигляд.

Якщо з температурним режимом у звичайній міській квартирі проблем точно не буде, то про освітлення варто потурбуватися. Ідеальним місцем для розміщення рослин стане підвіконник. Але якщо кухонний гарнітур оснащений нижнім підсвічуванням уздовж підвісних шаф, його яскравості цілком може вистачити, тоді кашпо можна розмістити прямо у робочій зоні. Острівне компонування кухні дає ще більше простору: пряні рослини можуть стати вдалим акцентом в інтер’єрі, якщо розмістити їх на «острові» та організувати додаткове підсвічування.

ТЕКСТ: Світлана Потапчук

Обкладинка: Al Kawasa / Unsplash