Розповідаємо про хороші та прості дії, які покращують життя. У новому випуску напередодні святкувань – про те, що треба робити, аби зберегти ваші продукти та уникнути зайвих органічних відходів.


Лада Полтавська

екоекспертка, авторка Telegram-каналу My Eco Routine

Якщо вірити статистиці, то кожен з нас у середньому викидає на смітник більш як 100 кілограмів їжі на рік. З різних причин: або вона зіпсувалась, або ми купили щось «дуже вигідне» у великій кількості, або купили те, що насправді і не збиралися їсти. Не враховуючи той факт, що частина продуктів насправді пропадає ще до того, як потрапляє до нас у кошик – через неправильні умови зберігання і транспортування, перевиробництво, а також маркетингову політику, яка спонукає магазини закуповувати більше товару, ніж потрібно.

Я не дуже люблю статистику, бо це доволі умовна штука, але якщо придивитися уважніше до власного сміттєвого відра на кухні, відразу стає зрозуміло: десь-таки щось пішло не так. Щоб не викидати продукти і гроші на вітер, варто завести кілька корисних звичок.

Робити реорганізацію продуктів

Ви помічали, що деякі продукти псуються, тому що ми не знали про них? Вони були заховані десь углибині холодильника, між нескінченними баночками з варенням і каструлею супу. Для того щоб у вас був постійний доступ до всіх продуктів, варто раз на тиждень, наприклад, у вихідні переставляти продукти на полиці. Вперед виставляти те, що швидко псується, аби ці харчі були постійно в полі зору, а назад ставити те, що може зберігатися довго.

Оскільки дверцята вважаються найтеплішим місцем, там краще зберігати продукти, яким варто уникати заморозки, наприклад, масло або плавлений сир. На дверцятах майже завжди можна побачити спеціальні контейнери для яєць. Їх краще перекласти на звичайну полицю, вглиб холодильника, щоб уникнути перепаду температур і зайвих вібрацій. Замість них покладіть соуси, кетчуп або закриті соки в тетрапаку.

Якщо морозильна камера розташована внизу, то найхолодніше місце буде над нею (туди варто ставити м’ясо, рибу та інші продукти, що потребують охолодження), а якщо зверху, то навпаки. Фрукти та овочі мають завжди зберігатися в окремих контейнерах.

Маркувати продукти

Щоб знати, чи ще живі малосольні огірки та улюблена квашена капуста, раджу частіше заглядати в холодильник і морозильну камеру та робити позначки на продуктах за допомогою стікерів або маркера. Так ви знатиме, в який момент була відкрита упаковка і як довго цей продукт може зберігатися. Така ж ситуація з готовою їжею, купленою у відділі кулінарії, а також з продуктами власного приготування. Якщо ви зазвичай робите багато порцій, їжу краще перекладати в скляний контейнер і щільно накривати кришкою, таким чином довше зберігатиметься свіжість, а запахи не поширюватимуться по всьому холодильнику.

Пам’ятати про товарне сусідство

Є продукти, яким не місце на одній полиці. Наприклад, яблука, груші, банани, томати і перець виділяють етилен, через який швидше відбуваються процеси гниття. Тому їх краще не зберігати поруч з іншими овочами і фруктами. Також не варто тримати продукти, що мають специфічний запах (наприклад, спеції або риба), з тими, які можуть легко поглинати сторонні запахи (вершкове масло, сир, яйця). Або охолоджену продукцію разом з продукцією глибокої заморозки навіть у середньому температурному режимі.

Такі прості дії допоможуть не тільки зекономити і зберегти ваші продукти, а й уникнути зайвих органічних відходів.