The Village розповідає про хороші та прості дії, які покращують життя. В новому випуску – про те, як накопичити на відпустку чи створити резерв на чорний день.


Маша Шаталіна

редакторка The Village

Хоча в класичному правилі розподілу доходів 50/20/30 йдеться про те, що щомісячні відрахування на заощадження (чи виплату кредиту) мають становити 20% від доходу, для багатьох це надто велика сума. В результаті люди відкладають гроші нерегулярно або не відкладають зовсім. Я почала з 10% від будь-яких фінансових надходжень – це та сума, яку можна виключити зі щоденних витрат майже непомітно. Менше ніж через рік таким елементарним способом вдається накопичити ще одну повноцінну зарплату: її можна витратити на подарунки до Нового року, чергову відпустку чи перетворити на додаток до фінансової подушки.

Якщо ви отримуєте зарплату на карту, то гроші можна переказати моментально (і без вашої участі). Фрілансерам і тим, хто працює з готівкою, доведеться проявити дисципліну і відкладати 10% одразу після надходження грошей, а не після того, коли частина вже витрачена. Рахунки, які поповнюються автоматично, є в багатьох банках.

Зрозуміло, для пенсійних накопичень, великих покупок чи першого платежу для іпотеки щомісячний внесок 10% дуже маленький: у цьому разі експерти найчастіше радять відкладати одразу 20 чи 30% від доходів. Але, думаю, формувати звичку накопичення краще з психологічно комфортної суми. Далі ці відрахування можна поступово збільшувати – щомісяця на 1-2%, наприклад.


Фото: rawpixel / Unsplash