В місто прийшли холоди, але найгірше ще попереду. Сніг, реагенти, екскременти та інший (страшно подумати, який ще) бруд ми приносимо з собою додому, в університет, на роботу, а потім упродовж дня розносимо по приміщенню. Щось вбирається в килим, а щось залишає неприємні сліди на плитці, викликаючи невдоволення клінінгового персоналу.

The Village розповідає, чому мати під робочим столом змінне взуття корисно для здоров’я та екології.


ІЗАБЕЛЛА АНДРЄЄВА

фахівчиня «Школи активного довголіття»

Це корисно для здоров’я

Є можливість змінити взуття – обов’язково нею скористайтеся. По-перше, якщо носити зимове взуття в приміщенні, порушується потовиділення і ноги банально пріють. Це спричиняє шкірні подразнення, може з’явитися грибок. Крім того, навіть найкомфортніше взуття сковує ноги, а отже, порушується мікроциркуляція крові. У результаті розвивається ішемія та варикоз ніг.

Спітнілі після цілого дня в офісі ноги швидко мерзнуть на морозі. Тож можуть загострюватися хронічні захворювання: цистит, пієлонефрит (хвороба нирок – ред.). Простіше кажучи, виходити з мокрими ногами на мороз – прямий шлях до простудних захворювань.

Крім того, ходіння у вологому взутті швидко призводить до його деформації та втрати початкового зовнішнього вигляду. Це викликає не тільки незручності, а й сприяє деформації стопи. Носіння взуття, яке деформувалося, погіршує плоскостопість, неправильно розподіляє навантаження ваги на колінні й тазостегнові суглоби, хребет.

Якщо можливості перевзутися все ж немає, краще обирати зручне взуття – наприклад, спортивне, яка дихає й забезпечує вентиляцію. Допоможуть також вологостійкі шкарпетки чи гольфи – такі продають у спортивних магазинах.


КАТЯ КОЛЧАНОВА

засновниця інтернет-магазину «Осока висока» і співзасновниця проекту «Тепер так»

Це гігієнічно

Мати змінку в офісі точно не буде зайвим, і річ не тільки в бактеріях. Усе, що ми приносимо з вулиці на взутті, впливає на якість повітря, яким ми дихаємо, а вже це точно позначається на працездатності й самопочутті. Тож було б добре це практикувати не тільки особисто, а й на корпоративному рівні, як у дитинстві: вуличне взуття – у шафку при вході, красиві сандалики на ноги – і вперед. Крім того, тіло не перегріватиметься знизу, а значить, не виникатиме бажання остудитися кондиціонером. Додатковий бонус: у прибиранні не потрібна буде отруйна хімія, щоб знищити принесені з вулиці мікроби та бруд.


Представник хімчистки

Це спрощує прибирання

Якщо ми говоримо про офіс, то у вуличному взутті по ковроліну краще не ходити. Наприклад, на чистку килимового покриття тільки від вуличного бруду йде в середньому 40 хвилин. Особливо важко прибрати бруд зі світлого ковроліну. До того ж на чистку йде багато води. Взагалі основна проблема в прибиранні офісів – протоптані доріжки. Повністю позбутися від них не вдасться. Набагато простіше прибирати, якщо працівники ходитимуть у чистому взутті.


Текст: Уляна бондаренко

ФОТО: Andrew Tanglao / Unsplash