The Village продовжує розповідати про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Цього разу нагадаємо, чому не потрібно засиджуватися на роботі допізна.


Ольга Карасєва

редакторка The Village

Про те, що переробки ні до чого доброго не приводять, свідчить дослідження Аргіро Августакі та Ханса Франкорта. Проаналізувавши дані 50 тисяч співробітників, вони дійшли висновку, що надмірні трудові навантаження не тільки не допомагають, а навіть шкодять кар’єрі. Через збільшення робочого часу і зайву інтенсивність праці знижується якість роботи, а також псується самопочуття і настрій самого співробітника.

Окрема проблема – неправильне сприйняття перепрацювань у нашій культурі. Бажання втримати баланс між роботою та особистим життям часто приймають за лінь і засуджують, а піти з офісу о 18:00 можна тільки під несхвальні погляди колег. У цього явища навіть з’явилася назва «презентизм» – коли не завантажений справами або прихворілий співробітник не наважується залишити робоче місце і засиджується з колегами допізна, щоб продемонструвати свою старанність. Тут, схоже, варто нагадати про те, що за законом уся понаднормова робота повинна оплачуватися додатково, а присутність в офісі нічим не зайнятих співробітників тільки відволікає інших і витрачає ресурси компанії.

Для контролю за проведеним за роботою часом можна використовувати один з мобільних додатків. Наприклад, A Tracker дає змогу відстежувати, скільки часу ви регулярно витрачаєте на виконання певних завдань, і створювати діаграми, які показують усі перепрацювання. Додаток aTimeLogger 2 також фіксує, скільки часу йде на різні дії, і потім демонструє вашу статистику. Але краще орієнтуватися на свої відчуття – втому і зниження уваги.

ПОРАДА: для контролю за відпрацьованим часом використовуйте один з мобільних додатків і не ігноруйте власні відчуття в процесі роботи.


Обкладинка: palerlotus