The Village Україна розповідає про корисні звички і прості дії, що можуть зробити життя кращим.


Аліна Смирнова

авторка The Village

Ми звикли чітко планувати кожний робочий день тижня: професійні завдання, зустрічі із друзями, походи по магазинах. Але вихідні зазвичай залишаються terra incognita, що загалом присвячені особистим та домашнім справам. Часто це так: у понеділок розумієш, що потрібно почистити взуття, у вівторок – змінити постільну білизну, в середу улюблена футболка опиняється у пранні, в четвер відривається ґудзик на пальті. Потім починаються вихідні – кіно, виставки, прибирання. І вже на ранок наступного понеділка виявляється, що футболка все ще у пранні, на пальті немає ґудзика, а черевики брудні. Вихід – почати записувати навіть найбанальніші завдання.

Для цього я користуюся щоденником. Він поділений на два блоки: зліва перераховані дні тижня – туди я записую завдання, прив’язані до дат; справа відведене місце для заміток – тут я веду списки справ, які просто очікують вирішення. Мені подобається перетворювати їх у bullet list, ставити галочки (зроблено), хрестики (відмічено) і стрілочки (перенесено на наступний тиждень). Ще один плюс щоденника, скажімо, порівняно із просто листочком — планувати можна на місяць, три, шість уперед.

Справи, які я планую заздалегідь:

 прибирання;

 манікюр, педикюр, корекція брів, маска для обличчя;

 дрібні справи по дому (пришити ґудзик, почистити взуття, попрасувати, зашити одяг);

 приготувати вечерю та купити інгредієнти;

 заміна зубної щітки, спонжиків для вмивання, наволочки;

 написати комусь, нагадати про давно дану обіцянку (наприклад, принести книгу), поставити запитання, домовитися про зустріч;

 помити клітку папуги, оновити там пісок, повісити нову іграшку.

Мій хлопець для цієї ж мети ставить нагадування на телефоні: так вони завжди під рукою і записати можна відразу, щойно вони з’являються. Використовуйте для планування будь-який зручний інструмент: щоденник, телефон, онлайн-органайзер. Так ви точно нічого не забудете й не опинитеся в ситуації цейтноту.

Порада

Автор Blogilates Кессі Хо радить ставитися до домашніх тренувань так само, як до ділових зустрічей: виділяти для них час, вносити до щоденника і за жодних обставин не ігнорувати. Це працює з будь-якими справами. Записаним складніше нехтувати, а викреслювати те, що зроблене, особливо приємно.


Текст: Саша Петькова

Переклад: Оксана Бойко

ФОТО: Estée Janssens / Unsplash